Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 21. szerda, Eleonóra

Ingatlanpiac: egyre jobb alkupozícióba kerülnek a vevők

Újbuda   |   2017, február 21 - 15:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kezdik belátni az ingatlantulajdonosok, hogy már nem lehet irreális áron eladni az ingatlanokat. Emiatt egyre rugalmasabbak az árazásnál és jobban hallgatnak az ingatlanosokra is - derül ki a Balla Ingatlanirodák közleményéből.

Az elmúlt másfél évben 30 százalékkal emelkedtek Budapesten az ingatlanárak, de akadtak olyan kerületek és lakástípusok, ahol 50-60 százalékos drágulással is találkozhattunk - mondta a Balla Ingatlan tulajdonos ügyvezetője. A piaci trend azonban megfordulni látszik. Az eddigi áremelkedést kiváltó tényezők – például az alacsony jegybanki alapkamat, az elhalasztott vásárlások, a módosított CSOK - hatása mára jelentős mértékben gyengült, és a vevők már nem hajlandók és nem is tudják megfizetni a túl magas árakat. Emellett válogatósak is lettek, egyre nagyobb mértékű ismét az alku, és csak az igazán keresett, jó lakásokat veszik meg a meghirdetett árakon. Utóbbiak azonban a kínálatnak mindössze egy-két százalékát teszik ki.

Az eladók egy része persze megpróbálja kitartani a magasabb eladási árakat, azonban a vevők gyakran meg sem nézik azokat a lakásokat, amelyek adottságai nem indokolják a magasabb árat. A túlárazás a mértéke akár a 30 százalékot is elérheti, tehát egy reálisan 15 millió forintba kerülő békásmegyeri panellakást könnyedén meghirdetnek a tulajdonosok akár 4-5 millió forinttal drágábban is. Zuglóban ugyanakkor, ha egy 46 négyzetméteres, másfél szobás panellakást 17 millió forintnál drágábban kínálnak, arra már nem lesz vevő. Ugyanez igaz akkor is, ha egy háromszobás panellakást 20-21 millió forintnál drágábban akar eladni a tulajdonosa. A reális, piaci árak jelenleg a XIV. kerületben 300-350 ezer forint közötti négyzetméterárakat jelentenek a panellakásoknál, míg ugyanez a XI. kerületben 330-400 ezer forint.

A hirdetési árakból ismét egyre többet tudnak alkudni a vevők, sőt a rossz adottságú lakásoknál már kifejezetten komoly árengedményt lehet elérni. Nem ritka manapság a 10 százalékos alku sem, sőt van aki még az újépítésű lakások vásárlása során is alkudozni próbál. Ez azonban nem működik, hiszen az új beruházásoknál fix árakról van szó.

Az alku pontos mértéke persze nagymértékben függ attól, hogy mennyi az adott ingatlan hirdetési ára, így egy reálisan árazott ingatlan esetében nem számíthatunk komoly árengedményre. Márpedig úgy tűnik, hogy az eladók lassan rájönnek, hogy ha nincs érdeklődés a megálmodott árakon az ingatlanjukra, akkor mérsékelniük kell az árat.

Újbuda