Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Indul az IgG60+ program Újbudán

Újbuda   |   2021, július 6 - 16:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Fővárosi Önkormányzattól 500 db antigén szűrésre alkalmas tesztet kapott Újbuda. Július 7-én kezdődik az ingyenes tesztelés.

Vajon termel ellenanyagot az oltás hatására a szervezetem? Kialakulhatott védettségem az újabb fertőzéssel szemben? – ilyen és hasonló, az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatos kérdések foglalkoztatják a több, mint ötmillió beoltottat, köztük a Sinopharm vakcinát kapott 60 év feletti kerületi lakosokat is.
Újbuda Önkormányzata fontosnak tartja, hogy a kerületi idősek is megnyugtató választ kapjanak ezen kérdéseikre, ezért a Fővárossal közösen 500 helyi lakosnak biztosít lehetőséget ingyenes ellenanyagszűrésre.

Kik jelentkezhetnek a tesztelésre?
Azon kerületi lakosok, akik elmúltak 60 évesek, Sinopharm vakcinát kaptak, és legalább két hét eltelt a második oltásuk óta.
A vizsgálat elvégzéséhez vénás vérvétel szükséges, ami a Szent Kristóf Szakrendelőben történik, kizárólag regisztrációt követően!
Az első lépés tehát, hogy amennyiben az ingyenesen vizsgálható csoportba tartozik, hívja hétköznap 9.00 és 17.00 óra között az önkormányzat call centerét a +36 1 372 4566-os telefonszámon. Itt az Újbudai Szociális Szolgálat kollégái regisztrálják jelentkezését és időpontot egyeztetnek a mintavételezésre.
Az önkormányzat információs email címe: ellenanyagteszt@ujbuda.hu.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.