Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

In memoriam: nyolc éve volt a műegyetemi lőtértűz

Újbuda   |   2014, augusztus 11 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Három tűzoltó halálával végződött 2006. augusztus 8-án az egész országot megrendítő műegyetemi lőtértűz. A tragédia nyolcadik évfordulóján a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt tűzoltókra, köztük az Újbudán szolgált Reppmann Károlyra emlékeztek egykori kollégái az újbudai Tűzoltó Parancsnokság előtt.

A fiatalon elhunyt Reppmann Károly tűzoltó törzsőrmester emlékét ma is emlékhely őrzik az újbudai tűzoltó parancsnokság falán, de sokan gyászolják még a szintén a lőtértűz oltása közben elhunyt Horváth Ákos tűzoltó őrmestert és Pintér Gábor tűzoltó hadnagyot is. Rájuk emlékeztek, előttük tisztelegtek szirénáik bekapcsolásával a kerület tűzoltói.

Az emlékezetes augusztusi napon 21 óra után gyulladt ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületének mínusz második szintjén lévő lőtér. A 200 négyzetméteres területen civilek tartottak lőgyakorlatot, amikor tüzet fogott a lőtér gumifala. A helyszínen gumiabroncsok, szigetelőanyagok gyulladtak meg, az ezekből keletkezett mérgező füst okozta később a három tűzoltó halálát.

A tűzet észlelő lőgyakorlat-vezető megpróbálta eloltani a lángokat, ám az nem sikerült. A kiérkező tűzoltók nem kaptak információt a pince nagyságáról és beosztásáról, végzetüket is lénygében ez okozta. A lőtér ugyanis egy labirintusszerű pincerendszer mélyén található, ahonnan a sűrű füstben tapogatózó tűzoltóknak kevés esélyük volt kijutni. A kilenc órán keresztül tartó oltás közben három tűzoltó meghalt, hetet füstmérgezéssel szállítottak kórházba.

- Senki sem hitte volna hogy ez megtörténhet – emlegetik gyakran, hozzátéve, hogy semmi nem utalt arra, hogy a rutinesetnek indult tűz szerencsétlenséghez vezethet. A riasztási adatlapra „általános” minősítés került, az első fokozatú riasztás után egy órával azonban már harmadfokúra emelték a készültséget, és összesen 130 tűzoltó vonult a helyszínre.

Az ügyben több - az emberi mulasztásra irányuló - vizsgálat is indult, de Menyhért Tamás, XI. kerületi tűzoltóparancsnok szerint egy tűzoltó még a legjobb felkészülés mellett is bármikor bajba kerülhet. – Minden alkalommal speciális feladatot hajtunk végre, hiszen olyan helyekre megyünk, ahonnan mindenki menekül – mondta a több évtizedes tapasztalattal rendelkező tűzoltó, aki szerint az évek mit sem számítanak, mivel az élet mindig váratlan helyzeteket produkál. Kezdő lánglovagok az első órán tanulják meg a két legértékesebb tűzoltóerényt, az egymásra való odafigyelést és a bajtársiasságot, de senki nem tagadja, hogy néha csak a szerencsén múlik az életük. – Sosem felejtem el azt az érzést, amikor megláttam, hogy üresen tért vissza a fecskendő. Azóta igyekszünk még többet tenni azért, hogy ez ne forduljon elő – mondta a parancsnok.

T.D. - ÚjbudaTV