Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Illés Klub: fél évszázad az FMH-ban

Újbuda   |   2018, december 20 - 12:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ötven esztendeje költözött az Illés-együttes klubja az akkori FMH-ba, ennek évfordulóját ünnepelték december 8-án a TEMI Fővárosi Művelődési Házában.

A jubileumi eseményen megjelentek az Illés-együttes tagjai, Bródy János, Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs, valamint zenésztársak, klubtagok, rajongók, az Illés Kluboschok Baráti Köre is. A régi dalokat az A.B.SZ. és Csibi, valamint a Party Dance Band idézte fel, egy-egy szám erejéig az Illés zenészei is feltűntek a színpadon.
– Az Illés Klubhoz tartozni nagy kiváltságnak számított – idézte fel lapunknak a rendezvény fő szervezője, az Illés Kluboschok Baráti Körének elnöke, Gittinger Tibor, aki már ötven éve is ott volt az FMH-ban egyszerű klubtagként. – Nem volt elég vérbeli rajongónak lenni, számos elvárásnak meg kellett felelni. A Magyarországon korszak­alkotó formáció tagjai megválogatták, kiket engednek be a legintimebb közegbe. Az FMH régi, legendás körterme ilyen helyszín volt: hagyományos színpad helyett a zenekar a  kör közepén állt fel, a klubtagok pedig párnákon ülve hallgatták őket.
Az Illés már korábban, először a Kőbányai Törekvés Klubban, majd a Balzac utcai Autóvillamossági Felszerelések Gyárának kultúrotthonában (népszerű nevén a Boschban), illetve a Szentháromság téri egyetemi kollégiumban alakított ki klubéletet. Bródy János feladata volt, hogy a közönségből valódi közösséget kovácsoljon. Különleges vendégeket hívott az Illés Klubba, rendszeres kiadványt is szerkesztett Fonográf címmel. (Később ezt a nevet vette át a volt Illés-tagok egy részéből 1973 szilveszterén alakult Fonográf zenekar.) Bródy a legaktívabb klubtagokból társadalmi vezetőséget hozott létre, amelyre szervezési feladatokat is bíztak. Közülük kerültek ki azok az elkötelezett rajongók, akiknek köszönhetően az Illés Klub messze túlélte magát az Illés-együttest.
– Városi legendák szerint az FMH körtermét egyenesen az Illés-együttesnek építették, ez azonban nem igaz – tudtuk meg Szörényi Leventétől. Már korábban is járt ide az Illés koncertezni, majd amikor meghallották, a ház egy új, táncklubnak való helyet tervezett a főépület mellé, elhatározták, hogy a Boschból ide teszik át székhelyüket. – Bennem úgy maradt meg, mintha mi építettük volna magunknak – mondta Szörényi Levente. Felidézte, hogy az Illés Klub a Balzac utcában működött, a Szörényi testvérek pedig a közeli Visegrádi utcában éltek, majd a Kelenföldi lakótelepre, a Tétényi útra költöztek. A zenekar többi tagja mérgesen kérdezte is: miért van az, hogy mindig Szörényiék otthonának közelében van az Illés Klub? – Ha azóta nem jártam volna itt, rá sem ismernék a környékre, ötven esztendeje itt minden szocreál volt – emlékezett vissza Szörényi Szabolcs. A basszusgitáros szerint az FMH körtermének kedvezőtlen akusztikai adottságai miatt sugárirányba vetődött a hang mindenfelé, ennek ellenére fantasztikus volt ebben az atmoszférában fellépni.
Németh Oszkár dobos nagy Illés-rajongó volt, később a Fonográfban, a Bojtorjánban már együtt zenélt korábbi példaképeivel. Az Illés Klub szerepét ő is történelminek ítéli meg, hiszen sok fiatalhoz így jut el az együttes munkássága, így él tovább az Illés kultusza. Az Illés Klub kezdeteinél ő nem lehetett jelen. Így idézte fel az akkor történteket: – 1968-ban épp Csehszlovákiát készültem elfoglalni. Ott remegtem a csapatszállítóban, ölemben az éles lőszerrel betárazott fegyverrel, és azon imádkoztam, hogy ne kelljen használnom.

Karácsony az Illés-tagoknál
Szörényi Levente nem érti azokat, akik karácsonyi fogásnak tartják a halászlét. Számára olyan alapvető étel, amelyet egész évben örömmel fogyaszt. Náluk ilyenkor borleves készül egy 80–100 esztendős recept alapján. Hal persze van, paprikás lisztben, de nem ecetes-hagymás krumplisalátával, hanem a hideg krumplira mustárporos mártást öntenek.
Szörényi Szabolcsnak is nagyon fontos a karácsony. Még emlékszik azokra az időkre, amikor nemigen illett megtartani az ünnepet, de ők lehúzott redőnyök mellett akkor is megtették. Édesanyjuk a szegénység ellenére is tudott nagy meglepetésekkel szolgálni. A Szörényi testvérek gyermekei, unokái is az ő szokásait, hagyományait viszik tovább. Négy éve még együtt lehettek, édesanyjuk nagyon örült, hogy a család mennyire megtartja az általa kialakított karácsonyi szertartásokat.
Bródy János az Illés-karácsonyokat nem tudja soha elfelejteni. Az FMH-ban minden esztendőben ünnepi koncertet tartottak, a bensőséges és szép karácsonyi hangulatot ezek a téli Illés Klubok őrizték meg számára.


(D. B. S.)