Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Időutazás Magyarország leghíresebb lakótelepén

Újbuda   |   2014, szeptember 11 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Harminc évvel ezelőtt, 1984 márciusában foglalták el az első lakók ingatlanjaikat a híres gazdagréti lakótelepen. A közösségformálásban a helyi kábeltelevízió, a mai Újbuda TV is aktívan részt vett. A lakótelep és a televízió színes programokkal ünnepli harmincadik születésnapját szeptember 20-án.

A gazdagréti lakótelepen hamar hagyománnyá vált, hogy minden új beköltözőt szívélyes üdvözlettel és persze segítséggel vártak a többiek. Magyarország első kábeltelevíziója nagy szerepet játszott a közösségi élet kialakításában; a lakók bármikor bemehettek a szerkesztőségbe és elmondhatták véleményüket, információikat lakótársaiknak, de a rendezvények lebonyolításában is nagy támaszt nyújtottak a televízió munkatársai. Képernyőn keresztül úgy lehetett szólni a szomszédokhoz, hogy azok levethessék gátlásaikat és beilleszkedhessenek ebbe az emberi kapcsolatokkal tarkított, újfajta lakótelepi életbe. A kerek évfordulót most különleges nosztalgiarendezvénnyel ünnepli a városrész és az Újbuda TV.

A hagyományos halászléfőző verseny idén Gazdagréti Szomszédok Ünnepévé bővül. Délelőtt különféle halászlevek készülnek majd a bográcsokban, délután pedig a lakótelepé, az Újbuda televízióé és a Szomszédoké lesz a főszerep. A városrész országos hírnevét az egy évtizeden át futó Szomszédok című teleregény hozta meg, így a különleges napra az egykori sorozat szereplői is meghívást kaptak.

Vágási Feri, azaz Nemcsák Károly örömmel vállalta a házigazda szerepét. – Tizenhárom éven keresztül jártunk Gazdagrétre, forgattuk a Szomszédokat, mindannyian tele vagyunk élményekkel, jó sztorikkal – emlékezett vissza a színész, színházigazgató. – Horváth Ádám olyan zseniálisan vezette a csapatot, hogy szinte konfliktus nélkül éltük meg ezeket az éveket. Örülök, ha az emberek szóba állnak velem, sokan felismernek, néha azt gondolják, tényleg a szomszédjuk vagyok. A sorozat mindig törekedett arra, hogy jó példát mutasson, ami persze ragadós volt a gazdagrétiekre is. Igazi csapat voltunk. A teleregény a mai fiatalok körében is népszerű, ennek titka, hogy a rendező a kisebb szerepekre is színészeket hívott, akik hitelessége és szakmaisága jelentette a sorozat sikerét – mesélte.

A teleregény köré épül majd az a helytörténeti túra is, amely 10, 13 és 15 órakor indul a gazdagréti térről. A nap folyamán színes programok és kirakodóvásár idézik meg a ‘80-as évek hangulatát. Aki szeretne időutazni a stílus világában, azt a Díva Fodrászat hajszekciója várja, ahol nyolcvanas évekbeli frizurát varázsolnak a hölgyeknek. A gyerekeket koradélután a Kiss Kata zenekar táncoltatja, a nagyobbakat Wolf Kati énekelteti, este pedig igazi utcabállal vár mindenkit az Arató diszkó. Aki szívesen osztozna a szomszédjával és a Szomszédokkal az ünnepi tortán, feltétlenül látogasson ki a rendezvényre.

Hasznos tudnivalók:

- akik a versenyre neveztek, keressék az előre kijelölt tűzrakóhelyeket, és kizárólag ott gyújtsanak tüzet!
- a versenyre bárki nevezhet, a zsűrizésre csak magánszemélyek adhatják le elkészült leveseiket, egy-egy tányér finom leves azoknak is jut majd, akik a versenyre nem neveztek
- a helytörténeti tesztet a vállalkozókedvűek délután fél 2-ig tölthetik ki.

K.V.

Időutazás Magyarország leghíresebb lakótelepén