Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 22. szombat, Paulina

Idén nem ballagnak az érettségizők

Újbuda   |   2020, április 17 - 15:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

A koronavírus-járvány miatt idén nem lehet megtartani a ballagásokat, az érettségi vizsgákra óvintézkedések mellett kerül sor.

Csütörtök este megjelent az érettségi vizsgák megszervezését rögzítő kormányrendelet, amely szerint kizárólag írásbelik lesznek május 4-21. között. A vizsgák a nagyobb tárgyakból kilenc órakor kezdődnek majd, egy tantanteremben legfeljebb tízen lehetnek és legalább másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Minden érettségiztető épületben kötelező fertőtlenítés lesz, igény esetén maszkot is kaphatnak a diákok, a pedagógusok, de maszkviselés nem lesz kötelező. Ahol szükséges, ott kollégiumi elhelyezést is biztosítanak azzal a feltétellel, hogy egy szobába egy diák kerülhet.

Idén kibővül a vizsgahelyszínek köre, ha kell, bármely köznevelési intézmény bármely tanterme bevonható a vizsgáztatásba. Szóbelit öt tantárgyból (célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet és hittan) lehet majd tenni, illetve speciális szabályok vonatkoznak majd a testnevelésre. Szóbeli vizsgát tehetnek azok is, akiknek felmentésük van az írásbeli alól.

Törlik a vizsgajelentkezések közül az alsóbb évfolyamos, nem végzős tanulók előrehozott érettségijét, ők legkorábban ősszel kapnak erre lehetőséget. Szintemelő vizsgákat szintén csak az idén felvételizők tehetnek.

Az érettségi vizsga nem kötelező, ezért aki szeretne visszalépni a vizsgáktól, annak ezt április 20-ig kell jeleznie az Oktatási Hivatalnál. A már befizetett vizsgadíj visszajár. A jelentkezések módosítására is van lehetőség, ha valaki emelt szintű érettségire jelentkezett, de úgy érzi, nem tudott megfelelően felkészülni és ezért középszinten vizsgázna. Lehetőség nyílik arra is, hogy középszintű nyelvi vizsgára leadott jelentkezést emelt szintűre változtassanak, amellyel a nyelvvizsga is megszerezhető.

Idén a ballagásokat nem lehet megtartani, mivel - mint nagyobb tömeget megmozgató rendezvények - azok az általános tilalmi körbe tartoznak.

A felvételi ponthatárokat az érettségi megváltozott lebonyolítása nem befolyásolja, mindig az utolsó felvett diák pontszáma jelenti a ponthatárt. Ősszel nagyobb volumenű érettségi vizsgákat tartanak, miként a keresztféléves jelentkezéseknél is bővített lehetőségek várhatók.