Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Idén kilencven éves Szent Imre Gimnázium épülete

Újbuda   |   2019, november 8 - 14:21Nyomtatóbarát változatSend by email

Kilenc évtizede költözött jelenlegi helyére, a Villányi úti épületbe az 1912-ben alapított Szent Imre Gimnázium. Az évfordulóra ünnepséget és kiállítást is szerveztek, az eseményen László Imre Újbuda polgármestere, Hintsch György alpolgármester és Hoffmann Tamás önkormányzati képviselő is részt vett.

A rendezvényen Barlay Bence iskolaigazgató, köszöntője után beszélt az intézmény múltjáról és arról, hogy a kilencvenéves épület kitartásra, optimizmusra, összefogásra és felelősségre tanít. A tizenkettedikesek felidézték a neobarokk palota 1929-es megnyitásának eseményeit, majd korabeli beszámolókból olvastak fel részleteket.

Az évfordulóra rendezett iskolatörténeti kiállítás koncepciójáról és előkészítéséről a tárlat megálmodója, Kovács Örs tanár számolt be. Az intézményt fenntartó ciszterci szerzetesrend nevében Szkaliczky Csaba Örs, a Szent Imre templom plébánosa szólt, kiemelve, hogy az iskola létrejötte lendületet adott az azonos nevű városrész fejlődésének.

László Imre polgármester szerint az intézmény az elmúlt kilencven évben hozzájárult a kerület értékeihez, amelyre szerinte méltán lehetnek büszkék a gimnázium tanárai, diákjai.

Az iskolatörténeti kiállítás szertárak régi kincsein, ódon könyvritkaságokon, régi berendezési tárgyakon, fotókon és filmfelvételeken keresztül mutatja be a gimnázium történetét; a tárlat november végéig látható az első emeleti aulában.

D. B. S.