Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 7. csütörtök, Apollónia

Idén kilencven éves Szent Imre Gimnázium épülete

Újbuda   |   2019, november 8 - 14:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kilenc évtizede költözött jelenlegi helyére, a Villányi úti épületbe az 1912-ben alapított Szent Imre Gimnázium. Az évfordulóra ünnepséget és kiállítást is szerveztek, az eseményen László Imre Újbuda polgármestere, Hintsch György alpolgármester és Hoffmann Tamás önkormányzati képviselő is részt vett.

A rendezvényen Barlay Bence iskolaigazgató, köszöntője után beszélt az intézmény múltjáról és arról, hogy a kilencvenéves épület kitartásra, optimizmusra, összefogásra és felelősségre tanít. A tizenkettedikesek felidézték a neobarokk palota 1929-es megnyitásának eseményeit, majd korabeli beszámolókból olvastak fel részleteket.

Az évfordulóra rendezett iskolatörténeti kiállítás koncepciójáról és előkészítéséről a tárlat megálmodója, Kovács Örs tanár számolt be. Az intézményt fenntartó ciszterci szerzetesrend nevében Szkaliczky Csaba Örs, a Szent Imre templom plébánosa szólt, kiemelve, hogy az iskola létrejötte lendületet adott az azonos nevű városrész fejlődésének.

László Imre polgármester szerint az intézmény az elmúlt kilencven évben hozzájárult a kerület értékeihez, amelyre szerinte méltán lehetnek büszkék a gimnázium tanárai, diákjai.

Az iskolatörténeti kiállítás szertárak régi kincsein, ódon könyvritkaságokon, régi berendezési tárgyakon, fotókon és filmfelvételeken keresztül mutatja be a gimnázium történetét; a tárlat november végéig látható az első emeleti aulában.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöldítésben kiválóra vizsgázott az Allee a BREEAM minősítésén  

Az Allee már évek óta tudatosan alakítja egyre zöldebbé az épületét, illetve annak működését, és most a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint is kiválóan teljesített ezen a területen és elsőként nyerte el a magyarországi bevásárlóközpontok közül a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.