Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

Idén is sokat tesz Újbuda a gyerekekért

Újbuda   |   2018, február 14 - 14:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az eddigi ütemet folytatva 2018-ban az önkormányzat tovább fejleszti az oktatási-nevelési intézményeket. Az iskolák fenntartása és fejlesztése ugyan nem tartozik már az önkormányzat feladatai közé, Újbuda mégis több oktatási intézmény felújításában szerepet vállal. Nagyobb óvodai beruházások várhatóak idén, de állagmegóvásra is sok pénzt fordít a kerület. Hoffmann Tamás polgármester beszélt az Újbuda újságnak a tervekről.

Az egyik legnagyobb oktatási-nevelési beruházás 2018-ban a Gazdagréti Óvoda fejlesztése lesz. Nagyjából 800 millió forintból valósul meg a közel 100 férőhelyes bővítéssel is járó felújítás, amelyre égető szükség van, hiszen a Madárhegyen és Sasadligetben az elmúlt években történt ingatlanfejlesztéseket követni kell humán infrastrukturális téren is. Az óvoda teljesen megújul, nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik a fűtési rendszert és négy új csoportszobát alakítanak ki teljes körű kiszolgálóegységekkel. Az összeg jelentős részét, félmilliárd forintot állami támogatásként kapja az önkormányzat, a maradék 300 millió saját erő. Emellett tervezési fázisban van egy másik fejlesztés az Albert utcában. Ha rendelkezésünkre állnak a szükséges források, ott is elkezdjük a munkát. A tervek szerint itt nemcsak óvodai, de új bölcsődei férőhelyeket is ki tudunk majd alakítani.

A kerület lakosságának folyamatos növekedése igényel még további bölcsődei fejlesztéseket is?

Igen. További bölcsődei férőhelybővítésekben is gondolkodunk, de ezeket a meglévő épületeken belüli terek átstrukturálásával szeretnénk elérni. Sok olyan kiszolgálóhelyiség van jelenleg az intézményekben, amelyek vagy elvesztették funkciójukat, vagy kisebb helyen is elférnének. Ezeket a felszabaduló területeket alakítanánk át majd férőhellyé, természetesen a nyári szünetben, hogy az intézmények működését a lehető legkevésbé zavarjuk a munkálatokkal.

Sok helyen újultak meg udvarok az elmúlt években. Van még olyan hely, ahol szükséges a felújítás?

Vannak intézmények, ahol nagyon várják az udvarok felújítását. Százmillió forintot különítettünk el ilyen munkákra 2018-ra, ebből komplex kert-, udvar-, játszótér-felújításokat végzünk majd óvodákban, bölcsődékben. Játszóeszközök cseréje, burkolatfelújítás, füvesítés, modernizálás tartozik ezekhez a munkákhoz.

Mi a helyzet az iskolákkal?

Az iskolák tekintetében kisebb a mozgásterünk, hiszen nem mi vagyunk az intézmények fenntartói, de azért itt is lesznek önkormányzati fejlesztések. A Petőfi Sándor Általános Iskola tornaterme újul meg idén, és hozzálátunk a Farkasréti Általános Iskola tanmedencéjének felújításához is. Ezek mellett újjászületik a Teleki Blanka Általános Iskola homlokzata is.

Újbuda az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett az okosmegoldásokra, ilyen volt az e-Hivatal bevezetése – ez jelenleg is bővül –, az elektromos autózás használatának elősegítése, és ha már oktatásról beszélünk, az iskolák bővítése okostantermekkel. Miért tartják ezt fontosnak?

Amikor az oktatási intézmények fejlesztésében gondolkodunk, olyan megoldásokra van szükségünk, amelyek a rendkívül gyorsan változó 21. század kihívásaira készítik fel a gyerekeket. Az okostantermekben található eszközök modern, kreatív szemléletű oktatás lehetőségét teremtik meg a pedagógusoknak. Véleményem szerint hasonlóan fontos az a tanfolyam is, amelyen csekély összeg fejében robotprogramozást tanulhatnak a kerületi gyerekek. Ma, amikor tűzpiros autók száguldanak a világűrben, azt hiszem, másként nem is gondolkodhatunk.

(Újbuda)