Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Idén is közösen ünnepelik a karácsonyt az idős klubok tagjai

Újbuda   |   2016, december 13 - 17:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

A közös karácsony egyike az újbudai idős klubok és otthonok legfontosabb eseményeinek. Ezeket a programokat sokszor hónapokig tartó készülődés előzi meg. Így volt ez a Keveháza, valamint a Gazdagréti Idősek Klubjában is.

A Keveháza Idősek Klubja nyitotta idén a karácsonyi programokat, a tagok és segítőik ünnepi műsorral készültek az alkalomra. Közös éneklés, szavalás és novellák tették meghitté az ünnepet, amelyre a tagok már régóta készültek. Szabó Imréné klubvezető elmondta, minden dekoráció és ajándék saját készítésű, a helyiséget pedig együtt díszítették fel a tagok. Mivel a tagok kézi munkával festik, kötik, varrják egymásnak meglepetéseiket, ezért már hónapokkal korábban elkezdték gyártani az ajándékokat. A készülődés menete már tradicionális: az idős ember szereti az állandóságot, de minden évben megtanulnak valamilyen kézimunka technikát. Idén például azt tanulták meg, hogyan készíthetnek szódabikarbónából és keményítőből porcelán figurákat.

A Gazdagréti Idősek Klubjában is már az első adventi gyertya meggyújtása óta tart a készülődés. Ott is a klubtagok munkáját dicsérik a díszek, illetve az ajándékok egy része. A fő téma az adventi koszorú volt, amit zsákvászonnal vontak be, majd csipkével és gombokkal díszítettek. - A csomagba, amelyet részben maguk készítettek, meglepetés is került, annak ellenére, hogy nem tudták, hogy egymást lepik meg vele - mondta Geréb Gerda nappali ellátás vezető. Szavai szerint, már a kézműves foglalkozások előtt is a karácsonyra koncentrálva tervezték a klub programjait, azaz irodalmi délutánokon és mentálhigiénés foglalkozásokon keresztül készültek az év egyik legnagyobb eseményére. A finom ebéddel induló ünnep aztán igazi zenés mulatsággá változott, ahol még a 80 év felettiek is táncra perdültek.

Újbuda önkormányzata nevében Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő, illetve Molnár László alpolgármester látogatták a rendezvényeket, és vittek ajándékot mindenkinek. Ahogy az már megszokott, idén is kerületi kisiskolások által készített karácsonyfadíszekkel kedveskedik Újbuda az idős klubok és otthonok tagjainak, lakóinak.

Molnár László alpolgármester kérdésünk elmondta, a kerületi kluboknak mintegy 300 tagjuk van. Idén azt is sikerült megszervezni, hogy ne csak külön-külön ünnepeljenek a csoportok, hanem advent első vasárnapja után közös összejövetelt is tartottak. Szerinte az odafigyelés és a közös ünnepeken való jelenlét a legfontosabb, amit az önkormányzat adhat. Újbudán hat éve szokás, immár hagyomány vált, hogy az általános iskolások által készített díszeket az önkormányzat juttatja el az idősekhez, akik a gyermeki kézimunkának még inkább örülnek. Molnár László szerint, e gesztus nyomán már több barátság is szövődött. Úgy véli, ezek azok a közösségi élmények, amelyek segítik az ünnep meghitt, boldog megélését a kerület időseinek.

B. Gy.