Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Idén is díjazzák a magyar nyelv legjobbjait

Újbuda   |   2014, június 13 - 23:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megkezdődött „A Magyar Nyelvért” emlékdíjak átadása. Minden évben azok a kárpát-medencei testvértelepüléseken élő végzősök kapják az elismerést, akik általános iskolai tanulmányaik során kimagasló eredményt értek el a magyar nyelv tanulásában és a művelésében. Az adai és benei fiatalok már átvették az Önkormányzat által 2012-ben létrehozott díjat.

Az újbudai alapítású „A magyar nyelvért” emlékdíjakat először tavaly kapták meg öt Kárpát-medencei testvértelepülésen, Adán (Délvidék), Benén (Kárpátalja), Kézdiszentléleken (Erdély), Marosvásárhelyen (Erdély) és Nádszegen (Felvidék). Az emlékdíjakról minden évben magyartanárok javaslatára döntenek az iskolák tantestületei, majd tanévzárókon adják át azokat a magyar nyelvben és nyelvművelésben legeredményesebb diákoknak. Az idei díjátadók május 30-án kezdődtek.

Benén az emlékdíjat Tar Marietta Katalinnak kapta. A díj névadójának Horváth Lászlót választották, aki elismert, tiszteletnek örvendő magyar nyelv és irodalom tanára volt a falu iskolájának. Tanári tevékenysége mellett három könyvet is írt Bene községről.

Ada a hozzátartozó négy településsel több, mint 17 ezer lakosú nagyközség. Két iskolája van, az Adai Cseh Károly, illetve a Moholi Novak Radonić Általános Iskola, melyek között az önkormányzat megosztotta a díjat. Idén a kitüntetést Adán Vastag Nikolett és Moholon Szvorény Viktor között megosztva kapták.

Adán az emlékdíj névadójának az adai születésű Szarvas Gábor nyelvészt, a magyar nyelvművelés megteremtőjét választották. Országos hírnévre nyelvészeti munkásságával tett szert, ő hozta létre a Magyar nyelvőr folyóiratot, amelyben a magyartalan szóalkotások ellen küzdött. Társszerzője volt a Magyar Nyelvtörténeti Szótárnak. Eredményes munkássága elismeréséül a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választották.

Az emlékdíjakat Benén Ábrahám Katalin képviselő, Moholon Endrődí József képviselő és Adán Sass Szilárd, az emlékdíjat kezdeményező képviselő adta át.

Újbuda