Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Ideiglenes forgalmi rend a budai villamosvonalakon

Újbuda   |   2016, június 15 - 16:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Június 16-ától várhatóan augusztus 28-áig Dél-Budán zajlik az év egyik legjelentősebb, fővárosi közösségi közlekedését is érintő beruházása. A Szabadság hidat erre az időszakra teljesen lezárják, ugyanis felújítják a leromlott műszaki állapotú Bartók Béla úti villamospálya Móricz Zsigmond körtér – Szent Gellért tér közötti szakaszát. Ezzel egyidejűleg 35 dél-budai villamosmegálló-peront akadálymentesítenek, a munkálatok miatt az érintett területeken szünetel a villamosközlekedés, pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A munkálatok miatt a nagyobb közlekedési csomópontokat (Deák Ferenc tér, Astoria, Kálvin tér, Fővám tér, Móricz Zsigmond körtér) legegyszerűbben metróval lehet majd elérni.

Változások járatonkénti bontásban

A 17-es villamos rövidített útvonalon közlekedik a Bécsi út/Vörösvári út végállomás és a Móricz Zsigmond körtér M (Villányi út) megállóhely között. A Móricz Zsigmond körtér M és a Savoya Park között 17-es jelzéssel pótlóbusz közlekedik. A villamosvonal Fehérvári úti szakaszán (a körtér és az Építész utca között) egyúttal a 41-es és a 47-es pótlóbusz is alternatívát jelent az eljutáshoz.

A 19-es villamos rövidített útvonalon, a Bécsi út/Vörösvári út és a Rudas Gyógyfürdő között közlekedik. A 49-es villamos ebben az időszakban nem jár. Pótlóbusz viszi az utasokat 49-es jelzéssel a Deák Ferenc tér M és a Kelenföld vasútállomás között, a Szabadság híd lezárása miatt az Erzsébet hídon keresztül. Figyelem! Ez a villamospótló busz nem érinti a Kálvin teret és a Fővám teret. A belváros és Újbuda, Kelenföld között a leggyorsabb eljutási lehetőséget az M4-es metró biztosítja, illetve csak az M4 metróval lehet a Fővám térre és a Kálvin térre utazni Dél-Buda felől. A buszjárat a 19-es villamos kieső szakaszát is pótolja a Rudas Gyógyfürdő és Kelenföld vasútállomás M között. A 49-es villamos pesti szakaszán, a Deák Ferenc tér M és a Fővám tér M között 48-as jelzéssel közlekedik pótlóbusz.

A 41-es villamos ebben az időszakban nem közlekedik. Pótlására 41-es jelzéssel indul autóbusz a Móricz Zsigmond körtér M és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között. A Bécsi út/Vörösvári út és a Rudas Gyógyfürdő között a 19-es villamos jár, a Fehérvári út környékéről a Rudas Gyógyfürdőig a 47-es pótlóbusszal utazhatnak. Észak-Buda felé a Móricz Zsigmond körtérről induló 17-es villamost ajánlott igénybe venni.

A 47-es villamos ebben az időszakban nem közlekedik. Pótlására 47-es jelzéssel indul autóbusz a Deák Ferenc tér M és a Városház tér között, a Szabadság híd lezárása miatt az Erzsébet hídon át. Figyelem! Ez a villamospótló busz nem érinti a Kálvin teret és a Fővám teret. A belváros és Újbuda, Kelenföld között a leggyorsabb eljutási lehetőséget az M4-es metró biztosítja, illetve Dél-Buda felől csak az M4-es metróval lehet a Fővám térre és a Kálvin térre utazni. A 47-es villamos pesti szakaszán, a Deák Ferenc tér M és a Fővám tér M között 48-as jelzéssel közlekedik pótlóbusz.

Az 56-os és az 56A villamosvonalon rövidített útvonalú villamos közlekedik 56A jelzéssel Hűvösvölgy és a Rudas Gyógyfürdő között. Az 56-os és az 56A villamos által nem érintett vonalszakaszon a Rudas Gyógyfürdő és a Városház tér között a 47-es pótlóbusszal (közlekedése részletesen a 47-es villamosról szóló fejezet alatt), a Rudas Gyógyfürdő és a Móricz Zsigmond körtér között pedig 49-es pótlóbusszal (részletesen a 49-es villamosról szóló fejezetben) vagy a 7-es busszal lehet utazni.

A 61-es villamos ebben az időszakban is Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között közlekedik, azonban a körtéren csak a Villányi úti megállóig visz utasokat.

Változások a buszjáratok közlekedésében

A villamospótlás ideje alatt több, kapcsolódó buszjárat közlekedése is úgy módosul, hogy kedvezőbbek legyenek átszállási kapcsolataik a rövidített útvonalú villamosokra, illetve a pótlóbuszokra.

Áthelyezik a Rákóczi úti buszjáratok Astoria megállóhelyét, hogy azok ne akadályozzák a villamospótló buszok Rákóczi úti megfordulását.

A 7-es busz megáll a Gárdonyi téren

A villamospótlók mellett a 7-es busz is részt vesz a Bartók Béla úti villamosjáratok pótlásában, ezért – valamint a villamospótló buszokra történő átszállás kényelmesebbé tétele érdekében – a buszjárat mindkét irányban megáll a Gárdonyi téren.

 • Az Albertfalva vasútállomás felé közlekedő 7-es buszra a Gárdonyi téren a 47-es és a 49-es pótlóbusszal közösen használt megállóhelyen, a Bartók Béla út 25. előtt, a gyalogos-átkelőhelynél lehet felszállni.
 • Az Újpalota felé közlekedő 7-es buszra a Gárdonyi téren a 47-es és a 49-es pótlóbusszal közösen használt megállóhelyen, a Bartók Béla út 32. előtt, a Bertalan Lajos utca kereszteződése előtt lehet felszállni.

87-es, 187-es és 287-es busz

A Kelenföld vasútállomás M, illetve a Budaörsi lakótelep irányú 87-es, a 187-es és a 287-es busz Kamaraerdei Ifjúsági Park megállóját kissé előbbre helyezik, mert menetrend szerinti megállóhelyük a 41-es pótlóbusz végállomásául szolgál majd.

A Mechanikai Művek, a Kamaraerdő és a Budatétény vasútállomás (Campona) felé tartó buszok megállóhelye nem változik.

114-es busz: az Építész utca–Szerémi út–Kitérő út kerülőútvonalon

A 114-es busz a Fehérvári út lezárása miatt mindkét irányban a Kitérő út–Szerémi út–Építész utca kerülőútvonalon közlekedik.

 • A Móricz Zsigmond körtér felé közlekedő buszok nem érintik a Budafok kocsiszín, a Fonyód utca, az Albertfalva utca megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a 114-es buszra az Albertfalva utca ideiglenes megállóban, az Építész utcában a Fehérvári út kereszteződése előtt lehet felszállni.
 • A Baross Gábor-telep felé közlekedő buszok továbbra sem érintik az Albertfalva utca, a Fonyód utca és a Budafok kocsiszín megállóhelyet. A terelt útvonal-szakaszon a 114-es buszra az ideiglenes Albertfalva utca megállóban (az Építész utcában a Fehérvári út kereszteződése után), majd a Mezőkövesd út megállóban (a Szerémi úton a Mezőkövesd út kereszteződése után) lehet felszállni.

213-as és 214-es busz: szintén módosított útvonalon

A 213-as és a 214-es busz a Fehérvári út lezárása miatt

 • a Móricz Zsigmond körtér M felé a Leányka utcai felüljárótól a Kitérő út–Hunyadi János út–Vegyész utca kerülőútvonalon éri el a Fehérvári utat, ezért nem érinti a Budafok kocsiszín megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a Vegyész utca ideiglenes megállóban (a Vegyész utca 17-tel szemben, a Szerémi út és a Karcag utca között) lehet felszállni a buszra.
 • A dél-budai végállomások felé a Tétényi úttól továbbra is a Sáfrány utca–Fonyód utca–Vegyész utca–Szerémi út–Kitérő út kerülőútvonalon éri el a Leányka utcai felüljárót, ezért nem érinti a Nyéki Imre Uszoda, az Albertfalva utca, a Fonyód utca és a Budafok kocsiszín megállóhelyet. A terelt útvonal-szakaszon a 7-es autóbuszok Nyírbátor utca, Herend utca, Fonyód utca/Sáfrány utca megállóhelyein, valamint Fonyód utca (Fonyód utcában a Fehérvári út kereszteződése előtt), a Vegyész utca (Vegyész utca 15. számnál a Karcag utca kereszteződése után), majd a Mezőkövesd út (a Szerémi úton a Mezőkövesd út kereszteződése után) ideiglenes megállókban lehet felszállni a buszra.

A 133E autóbusz megáll a Rudas Gyógyfürdőnél

A 133E autóbusz a villamospótlás ideje alatt mindkét irányban megáll a Rudas Gyógyfürdőnél, a 7-es busszal, valamint a villamospótlókkal közös megállóban. Ezen átszállási pont által az Észak-Buda felé utazóknak kevesebb átszállásra lesz szükségük.

A Szent Gellért téri építkezések miatt a Nagytétény felé közlekedő 133E-as busz a Szent Gellért tértől a Bartók Béla út–Csíky utca módosított útvonalon éri el a Budafoki utat, ezért a Szent Gellért téren a 7-es busz megállójában lehet felszállni rá.

907-es éjszakai busz

A 907-es járat a Gárdonyi téren mindkét irányban a közúton, a villamospótló buszok megállójában áll meg.

973-as éjszakai busz

A Budafoki kocsiszín felújítása, azaz a Fehérvári út Mezőkövesd út–Fonyód utca közötti lezárása, továbbá a peronépítési munkák, valamint a Móricz Zsigmond körtéri villamospálya-felújítás miatt a 973-as autóbusz

 • Nagytétény felé a Szent Gellért tér és a Leányka utcai felüljáró között a Bartók Béla út–Móricz Zsigmond körtér–Fehérvári út–Építész utca–Szerémi út–Kitérő út módosított útvonalon halad, ezért a terelt vonalszakaszokon az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni rá:
  • Gárdonyi tér: a Bartók Béla úton a közúton, a pótlóbuszokkal közös megállóhelyen,
  • Móricz Zsigmond körtér M: a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtér 2. előtt,
  • Móricz Zsigmond körtér M: a Móricz Zsigmond körtér 13. előtt,
  • Újbuda-központ M és Andor utca között menetrend szerinti megállóhelyein,
  • Andor utca: az Andor utca kereszteződése elé áthelyezett, saját megállóhelye,
  • Albertfalva kitérő: a Zsombor utca torkolata utánra áthelyezett, saját megállóhelye,
  • Albertfalva utca: az Építész utcában, a Fehérvári útról való bekanyarodás után,
  • Mezőkövesd út: a Szerémi úton, a Mezőkövesd út kereszteződése után.
 • Újpalota felé a Leányka utcai felüljáró és a Szent Gellért tér között a Kitérő út–Hunyadi János út–Vegyész utca–Fehérvári út–Móricz Zsigmond körtér–Bartók Béla út módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Budafok kocsiszín megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon az alábbi megállóhelyeken lehet felszállni rá:
  • Vegyész utca: a Vegyész utca 17-tel szemben (a Szerémi út és a Karcag utca között),
  • Fonyód utca: a Fehérvári úton a Vegyész utca kereszteződése után,
  • Albertfalva utca: körülbelül 50 méterrel hátrébb helyezett, saját megállóhelye,
  • az Albertfalva kitérő és Újbuda-központ M között menetrend szerinti megállóhelyein,
  • Móricz Zsigmond körtér M: a 33-as busz leszállóhelye,
  • Gárdonyi tér: a Bartók Béla úton a közúton, a pótlóbuszokkal közösen használt megállóhelyen.

Közúti forgalomkorlátozások

A legfontosabb közúti forgalmi változás, hogy a villamospótlás idejére, június 16-ától augusztus 28-áig a Szabadság hidat lezárják nemcsak a közösségi közlekedési, de a közúti forgalom elől is. (A hídon csak gyalogosan, valamint kerékpárral – utóbbival a közúton tekerve – lehet majd átkelni.) Kapacitását a szomszédos Erzsébet híd, illetve a Petőfi híd pótolja. Jelentős korlátozások várhatóak a Szent Gellért téren is, várhatóan július közepéig: lezárják a Szent Gellért rakpart felől a Műegyetem rakpart felé vezető útpályát, a Csíky utca haladási irányát megfordítják, valamint a Budafoki út Műegyetem rakpart és Csíky utca közötti szakaszát egyirányúsítják.

A Bartók Béla úton a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között a villamosvágányok melletti, azaz a belső forgalmi sávokat lezárják, így ott irányonként egy-egy sáv lesz csak járható. A Fehérvári úton a Móricz Zsigmond körtér és a Vegyész utca közötti szakaszán kell sávlezárásra számítani, ugyanakkor a Mezőkövesd út és a Fonyód utca közötti szakaszon a Fehérvári utat teljes szélességében lezárják.

A felsorolt korlátozások miatt a BKK kéri, hogy aki Budán észak felől dél felé tart, az lehetőség szerint kerülje el a Fehérvári utat és a Bartók Béla utat.

A Szabadság híd lezárása miatt a pótlóbuszok az Erzsébet hídon közlekednek majd. Új, ideiglenes jelzőlámpás kordont alakítanak ki az Astoriánál a Rákóczi út végén, annak érdekében, hogy a pótlásban részt vevő, a Kossuth Lajos utca felől a Deák Ferenc tér felé tartó autóbuszok ott – a kiskörúti járművek mozgásával egyidőben – vissza tudjanak fordulni a Rákóczi úton a Károly körút felé. Ez a manőver a csomópont közúti kapacitását nem befolyásolja, azonban a szokatlan közlekedési szituáció az arra haladók kiemelt figyelmét kívánja meg.

Forrás:bkk