Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Huszonöt éves a Katolikus Karitász RÉV szolgálata

Újbuda   |   2019, július 3 - 11:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Szentek Templomában ünnepelte negyedszázados fennállását a Katolikus Karitász szenvedélybeteg-segítő szolgálata, a RÉV.

Az ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke celebrált. Köszöntőt mondott Hoffmann Tamás polgármester, a vendégeket, köztük Fülöp Attila államtitkárt, Csernus László és Gyorgyevics Miklós önkormányzati képviselőt Écsy Gábor, a Magyar Szentek Templomának plébánosa, a Katolikus Karitász országos igazgatója fogadta.

Hoffmann Tamás polgármester felidézte a RÉV indulását, amely a kerülethez kapcsolódik, hiszen a Csóka utcai telephellyel kezdte meg működését a szolgálat. – Több évezredes feladatunk, hogy segítsünk a rászorulókon, akik önmaguktól nem tudják megoldani rossz élethelyzetüket. Az elmúlt 25 évben is sokat változott a szenvedélybetegségek világa. Az alkohol- és drogfüggőség mellett egyre több gondot jelent a főként fiatalokat érintő játékfüggőség is. A szenvedélybetegségek képesek romba dönteni életeket, családokat, így a társadalomra is komoly veszélyt jelentenek, ezért nagyon fontos, hogy segítsünk – fogalmazott a polgármester, és megköszönte a szolgálat áldozatkészségét, hogy szakértelemmel és hittel, az önkormányzattal együttműködve segítik már hosszú évek óta a függőségek elleni küzdelmet.

– Az egyházak természetes feladata a szociális munka – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila kiemelte: az egyházak már akkor odaálltak a legelesettebbek mellé, amikor erre még nem volt jogszabály, nem volt uniós támogatás, és nem volt nyugdíjbiztosító. Ezért köszönet illeti őket, és a magyar kormány mindig támogatni fogja az államtól átvállalt szociális munkájukat.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke köszöntőjében kiemelte: a RÉV munkatársai Isten nevét sokszor ki sem ejtve építik Isten országát. Azt kívánta, „érezzék mindig kiválasztottaknak magukat”, és tapasztalják meg minél gyakrabban, hogy munkájuk nyomán megújul az élet.

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese felidézte a RÉV történetét. A Katolikus Karitász szenvedélybeteg-segítő szolgálatát 1994-ben alapította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, német mintára. Az első központ után további hét városban hoztak létre segítő csoportot. A RÉV nem orvosi, hanem pszichoszociális segítséget nyújt a betegeknek és hozzátartozóiknak, emellett munkájuk fontos része a megelőzés.

(Újbuda)