Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. hétfő, Hella

Huszonhatodszor főztek halászlevet Gazdagréten

Újbuda   |   2014, szeptember 22 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is sikerrel zárult a kerület egyik legrégebbi rendezvénye, a Gazdagréti Halászléfőző verseny. A 26 éves szabadtéri esemény ezúttal a Szomszédok Ünnepe is volt, mivel éppen 30 éve költöztek az első lakók a gazdagréti lakótelep lakásaiba. A 12 ezer fős közösség a sorozat szereplőivel ünnepelt.

A Gazdagréti Halászléfőző versenyen induló csapatok egy nagyjából két kilós pontyot és mintegy 10 kilónyi fát kaptak az önkormányzattól, de a legfelkészültebbek otthonról hozott alapanyagokkal, köztük többféle hallal turbózták fel ételeiket. Többen magyaros halászlét főztek, de volt, aki a szegedivel és a bajaival is megpróbálkozott.

Összesen 68 csapat regisztrált a versenyre, zsűrizésre pedig 47 halászlét neveztek a versenyzők. A kifinomult ízléssel rendelkező zsűri elnöke Kulcsár János, a Feneketlen-tavi Horgászegyesület elnöke volt, aki a rendezvény történetében 15-ik alkalommal kóstolta a leveseket. Az ítészek között volt Nemcsák Károly a Szomszédok című teleregény egyik főszereplője, Hőnyi Gyula az Újbuda újság főszerkesztője, valamint Kádas Viktória, az újbudai Trófea Grill étterem üzletvezetője.

A legjobb halászlevet idén a Tűzkő utcából érkező Virgonc Pontyok csapat főzte és ezzel megvédte a gazdagrétiek becsületét. A főzőbajnokságról összesen 800 ezer forint értékben vihettek haza (a támogató cégek által felajánlott) nyereményeket a legjobbak.

- A rendezvény igazi értékét a sokéves hagyomány és az ott élő összetartó közösségek adják - mondta Hoffmann Tamás polgármester. Állítását igazolja az is, hogy több csapat 15-18, vagy akár 25 éve vesz részt a versenyen, de a legkevésbé rutinos csapatok háta mögött is legalább 3-4 évnyi halászléfőzős múlt van.

A városrész országos hírnevét az évtizeden át futó Szomszédok című teleregény hozta meg, így a különleges napra az egykori sorozat szereplői is meghívást kaptak. A házigazda Nemcsák Károly színész volt, aki a fesztiválon Trokán Péter és Frajt Edit társaságában - utalva a sorozat címére - felavatta a "szomszédok padját", amelyen bárki emléklakatot helyezhetett el.

A teleregény köré épült a helytörténeti túra is, amely több időpontban indult a Gazdagréti térről. Míg délelőtt a különféle halászlevek készültek bográcsban, délután a szórakozásé volt a főszerep. A nap folyamán retró fodrászat, retró fotózás és kirakodóvásár idézte a ‘80-as évek hangulatát. A gyerekeket Kiss Kata és zenekara táncoltatta, a nagyobbakat Wolf Kati énekeltette, este pedig Arató diszkóval zárult a buli.

T.D. - ÚjbudaTV