Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Húszéves a Godot Galéria

Újbuda   |   2019, február 21 - 15:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kiállításokkal és programokkal ünnepli két évtizedes fennállását a Godot Galéria. A kiállítóhely 2011-ben, elsők között költözött a Bartók Béla útra.

A Godot Galéria eredetileg a hetedik kerületben működött, onnan költözött a Bartók Béla útra. Az elmúlt húsz év művészeti tevékenységéről hamarosan egy kiadvány is beszámol. Kozák Gábortól galériavezető elmondta: a magántulajdonban lévő kiállítóhely, eltérően másoktól csak kevés művésszel dolgozik együtt. Hét olyan tapasztalt, progresszív, kísérletező, sokoldalú képzőművész pályáját egyengetik, akik kiemelkedő alkotói a kortárs művész világnak, és több műfajt is képviselnek. Bemutatták Gaál József két legfrissebb szoborsorozatát, Gerendai Károly magángyűjteményét, drMáriás soha el nem fogyó szeretetábrázolásait és Weiler Péter new yorki illetve balatonaligai képeit is. Egy hónapig náluk éltek Bukta Imre tyúkjai, ott ünnepelte a 69. születésnapját feLugossy László és a galéria falain lehetett először látni Nagy Kriszta Orbán Viktorról készített portréit. Hasonlóan fontos volt ebben az időszakban Szikora Tamás emlékkiállítása, Jochann Wundertracht első magyarországi bemutatkozása illetve a Szurcsik József keresgélő figuráit bemutató tárlat is.

A jubileumi évben a galériához leginkább kötődő művészek új kiállítási anyaggal jelentkeznek. Az egyéni tárlatok sorát Gaál József kezdte Corpus Hystericum anyagával, amelyben egy több évtizede mellőzött technikához nyúlt vissza. Kollázsait saját kész és félkész festményeinek szétdarabolásából hozta létre, a megszokott mitikus, archaizáló szemléletmóddal ellentétben ezúttal a psziché labirintusába vezetve a nézőt.

A kiállítás március 23-áig látogatható.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.