Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Húsz éve hunyt el Páskándi Géza

Újbuda   |   2015, május 22 - 14:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Páskándi Géza (1933–1995) erdélyi magyar író, költő, esszéíró, drámaíró, publicista. Számos film- és televíziós forgatókönyvet, valamint hangjátékot alkotott. Sokoldalú tehetsége több mint háromszáz képversében is megmutatkozott.

Páskándi szinte gyerekfejjel került az irodalmi életbe. 1953-ban beiratkozott a kolozsvári egyetemre, ám felsőfokú tanulmányait nem fejezhette be, mert az 1956-os magyar forradalom melletti kiállásáért 1957-ben letartóztatták. A vád: állam és közrend elleni izgatás. Hat év börtön után, 1963 februárjában amnesztiával szabadult Salciáról. A következő két esztendőben rakodómunkásként, majd egy bukaresti könyvlerakatban raktári beíróként dolgozott.

A börtönt követő évek (1963–1974, Bukarest, Kolozsvár) a beérést hozták; versben, drámában, politikai, stilisztikai és nyelvfilozófiai esszéiben egyaránt öntörvényű világot teremtett. 1974-ben települt át Budapestre és lett a Kortárs szerkesztője, majd 1991-től a Nemzeti Színház dramaturgja. Az áttelepülés utáni két évtized (1974–1995, Budapest) az életmű kiteljesedését eredményezte. 1992 és 1995 között a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagjává választották. Halála után felesége, Páskándiné Sebők Anna jelentette meg hátrahagyott kéziratait.

2015. május 14-én és 15-én kétnapos rendezvénnyel emlékezett az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Partiumi Alelnöksége – a Magyar Művészeti Akadémiával és a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen – Páskándi Gézára, immár a költő, próza-, dráma- és esszéíró halálának 20. évfordulóján. A XVIII. alkalommal megtartott megemlékezésnek az előző évekhez hasonlóan társszervezői a Páskándi Géza Baráti Társaság, Szatmárhegy Polgármesteri Hivatala, Szatmárhegy RMDSZ-szervezete, valamint a Szatmárnémeti Kölcsey Kör.

Május 14-én délután a költő szülőfalujában Megyei Páskándi Vers- és Prózamondó Versennyel indult a rendezvénysorozat. Másnap Szatmárnémetiben, az alkotó iskolavárosában, a Megyei Múzeum dísztermében „Húsz év után” címmel irodalomtörténészek, levéltári kutatók és írók tanácskoztak Páskándi Géza életének és szellemi hagyatékának problémáiról. Késő délután pedig Szatmárhegyen, az 1998-ban a szülőház helyén elhelyezett emléktábla, valamint a Szatmárhegy központjában 2003-ban felállított szobor előtt folytatódott és zárult a megemlékezés.

Páskándi Géza emléktáblája a XI. kerületben a Nagyszalontai utca 50. szám alatt található, melyet 1997-ben az önkormányzat állíttatott az író emlékére. A koszorúzással egybekötött megemlékezést 2015. május 23-án 16 órakor tartják.