Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Húsvétra készülnek a közösségi házak

Újbuda   |   2019, április 11 - 12:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újbudai közösségi házak az alábbi programokkal várják a húsvétot.

Az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) április 12-én délelőtt egy olyan foglalkozással indul a húsvéti készülődés, amely az egészen piciknek szól. A MaszatVilág foglalkozást két csoportban tartják meg (9.30-kor és 10.30-kor), az alkalomhoz illően nyusziváró maszatolással várják a kicsiket. A foglalkozás 1–3 éves korig nyújt kreatív, aktív kikapcsolódást babáknak és mamáknak. Tanácsos előre bejelentkezni az info@maszatvilag.hu e-mail címen vagy a +36/30/528-2872-es telefonszámon.

Április 13-án este 6 órakor a zeneszerető közönséget az AKH Opera- és Dalstúdiója várja a Feltámadás című húsvéti koncerttel. A műsorban népszerű opera- és operettrészletekkel, dalokkal, megzenésített költeményekkel köszöntik az ünnepet. Közreműködnek a stúdió tagjai: György Viktória, Henk Marika, Kökényessy Júlia, Kövecses Klára, Pálinkás Gyöngyi, Radosiczky Márta, Terebessy Éva, Csák József, Csikai Barna és Németh Károly. Zongorán kísér Hegedűs Valér. Regisztrálni itt is tanácsos, hiszen a stúdiónak komoly közönsége van, így a helyek gyorsan elkelnek.

Április 15-én délelőtt 10 órakor a kicsik foglalják el az AKH termeit: mintegy száz albertfalvai óvodásnak tart az intézmény népi kézműves foglalkozást és táncházat, tojáskereső, húsvétváró hangulatban.

Az Őrmezei Közösségi Ház április 13-i „Húsvétolós” Családi Hétvégi Matiné programja bábelőadással indul és kézműves foglalkozásokkal folytatódik. A Habakuk Bábszínház tagjai, Fekete Zoltán és Regényi Eszter Csajkovszkij balettjéből, a népmesei alapokon nyugvó Hattyúk tavából készült előadással lepik meg a közönséget. A bábokkal interaktív módon szólítják meg a nézőket, így kicsik és nagyok egyaránt aktív részesei lesznek a cselekménynek. A program igazi közös családi élménynek ígérkezik. A Cavinton Néptánccsoport tagjai segítségével lesz igazi tojásfestés írókázással, hogy autentikusabb legyen az ünnepi hangulat.

A Gazdagréti Közösségi Ház (GKH) nyugdíjas húsvétja április 25-én 10 órakor kezdődik. Már hagyomány, hogy a GKH-ban húsvét után közösségi programot szerveznek a nyugdíjasklubokkal. A résztvevők kvízjátékban mérhetik össze tudásukat, tájékozottságukat, gyorsaságukat, vagy egyszerűen jól érezhetik magukat egymás társaságában. Ez idén sem lesz másként, végül az intézmény munkatársai, valamint a klubok vezetői közösen főznek és látják vendégül az időseket. A rendezvényre kizárólag gazdagrétieket várnak. Előzetes regisztráció szükséges a gkh@ujbuda.hu e-mail címen vagy a 246-5253-as telefonszámon.

A Kelenföldi Barokk Esték nagyheti előkészületében Johann Sebastian Bach János passiója hangzik el magyar nyelven. A korálokat a hallgatósággal együtt adja elő a magyarországi Baptista Egyház Ének- és Zenekara április 13-án, szombaton 17 órakor a Kelenföldi református templomban. Közreműködik Czabán Angelika, Huszár Anita, Szerekován János, Sárosi Károly és Rezsnyák Róbert énekművész, continuózik Alföldy-Boruss Csilla, Oláh Miklós és Tóka Szabolcs, vezényel Oláh Gábor. Igét hirdet Takaró János lelkipásztor.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.