Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Hungarikumok Napja volt Gazdagréten

Újbuda   |   2014, március 30 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán először rendezték meg a Hungarikumok Napját, az eseménynek Gazdagrét adott otthont a hétvégén. A Frankhegy és a Torbágy utca közti parkban olyan kiváló magyar termékeket bemutattak mint például a csabai kolbász, a szatmári szilvapálinka vagy a szekszárdi bor, a rendezvény színes forgatagában pedig hagyományőrző együttesekkel, gyermekprogramokkal is találkozhatott a közönség.

Hungarikumok Napja volt Gazdagréten. A rendezvény fővédnöke, Simicskó István országgyűlési képviselő szerint a vidék és a város találkozásának különösen szép momentuma a gazdagréti rendezvény.

- Élelmiszeripari, népművészeti, kulturális termékek sora tanúskodik a magyarság gazdag történelmi hagyományairól, és azokról az értékekről, melyeket mi is megkaptunk gyerekként - mondta. Simicskó István 2007-ben nyújtotta be a parlament elé a Hungarikumok védelméről szóló javaslatát, amit idővel sikerült elfogadtatnia, 2010-ben pedig a kormány megalkotta az úgynevezett Hungarikum törvényt, amely védelmet biztosít a kiváló magyar termékekre.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Nemzeti Értéktárba gyűjtik az egyes tájegységekről származó értékeket a csigatésztától a szaloncukorig, illetve a Kodály módszertől a Rubik kockáig. A magyar minőségi kritériumok alapján pedig Európai uniós terméklistára is felkerülnek a termékek, melyek ezáltal közösségi jogi oltalmat is élveznek. A termékek előállítására ennek köszönhetően uniós támogatás is igényelhető.

T.D.