Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Hosszú távra tervez a rendőrkapitány

Újbuda   |   2016, március 14 - 10:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Liskány Csabát nevezték ki 2015. november 1-jétől a XI. kerületi rendőrkapitányság élére, aki addig főosztályvezetői beosztásban teljesített szolgálatot a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán. Az új kapitány saját bevallása szerint elhivatott a szakmáját illetően. 18 éve dolgozik rendőri kötelékben, és szeretné hosszú távon szolgálni a kerületet.

Önéletrajzából kiderül, hogy a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának volt a vezetője 2013-tól. Sokakban felmerül a kérdés, vajon miért pont önt nevezték ki a kerületi kapitányság élére?

Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy elsősorban rendőrnek érzem magam, semmiképpen sem gazdasági szakembernek. 1997-ben, a Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően úgy hozta az élet, hogy az akkor még önálló BRFK Gazdaságvédelmi Osztályán helyezkedtem el, és itt dolgoztam 18 évig. Kezdetben nyomozóként, a későbbiekben alosztály-, majd osztályvezetőként, az utolsó két évben pedig főosztályvezetőként. Azt gondolom, az itt megszerzett tapasztalatok, a szakmai tudás lehetett az, ami miatt rám esett a választás. Semmiképpen nem gazdasági szakemberre, hanem tapasztalt rendőri vezetőre volt szükség.

Mit tapasztalt az elmúlt három hónapban, milyen kapitányságot vett át? Van-e esetleg olyan terület, amely gyors beavatkozást kíván?

Amikor Újbudára érkeztem, nagyon elhivatott és törekvő kollégákkal találkoztam. Egy feltöltött személyi állománnyal rendelkező, jól működő kapitányságot vehettem át. Azt gondolom, hogy ettől függetlenül vannak még feladataink. Új rendészeti, bűnügyi és vizsgálati osztályvezető kapott megbízást. Az ő felkészültségükkel és a saját tapasztalataimmal remélem, tudunk javítani még a kerület közbiztonsági helyzetén. Azt azért fontosnak tartom elmondani, hogy az Újbudán regisztrált bűncselekmények száma 2011 óta folyamatosan csökken, a tavalyi évhez viszonyítva is mintegy 7 százalékkal. Ennél még pozitívabb a kép, ha a bűnügyi felderítési mutatót nézzük, ez a múlt esztendőben 20 százalékról 40 százalékra emelkedett, ami budapesti viszonylatban nagyon jónak számít. Még kedvezőbb adatokat kapunk, ha a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények számát nézzük. Míg a fővárosban 4136 bűncselekmény jut százezer lakosra, addig a kerületben csak 3574, ami sokkal jobb, mint a budapesti átlag.

Újbudán az elmúlt esztendőkben gyakran változott a rendőrkapitány személye. 2008-tól Balázs Norbert, 2011-től Kohári Péter, 2013-tól Berki Antal, 2015 áprilisától Trombitás Zsolt vette át a stafétát. Mennyire viselte meg az állományt, hogy szinte évente új rendőrkapitánya volt?

A XI. kerületi hosszú évek óta az egyik legleterheltebb rendőrkapitányság. Az itteni kollégák fel vannak készülve minden helyzetre. Természetesen valamilyen szinten alkalmazkodniuk kell az új vezetői elvárásokhoz, de ez gyakorlatilag pillanatok alatt sikerül. Az állomány elfogadta azt a 21. századi koncepciót, amit a mostani vezetés képvisel. Mindenféle fennakadás, közbiztonsági deficit nélkül tudtunk átlépni 2016-ba.

Bucsek Gábor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője kinevezésekor azt mondta, ön végigjárta a ranglétrát és szakmailag kiemelkedő munkát végez. Engem azonban az érdekelne, mennyire elhivatott a szakmáját illetően, hiszen elődei közül sokan a versenyszférába távoztak...

Úgy vélem, hogy a BRFK-nál eltöltött évek alapján olyan tapasztalatra, olyan vezetői hozzáállásra tettek szert, amelyet a versenyszférában is kiválóan lehet alkalmazni. Én 18 évet dolgoztam a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ez volt az első rendőri munkahelyem, és azt szeretném, ha hosszú éveken át tudnék a kerületért tevékenykedni, nyilván az önkormányzattal és a különböző kerületi intézményekkel együttműködve. Tehát nekem nincsenek ilyen jellegű terveim a jövőre nézve.

Melyek a legfontosabb célkitűzései 2016-ra?

Korábban nem említettem, hogy nemcsak az összes bűncselekmény száma csökkent az elmúlt esztendőkben, hanem a nagyon irritáló betöréses lopások, gépjárműfeltörések, gépjárműlopások száma is. Ebben további eredményeket szeretnénk elérni a közterületi jelenlét fokozásával. Ezen túlmenően a BRFK-nak 2016-ra kiemelt terve a közlekedési balesetek számának mérséklése. Az egész országra, Budapestre és a XI. kerületre jellemzően is nagyon sok a könnyű, súlyos, illetve halálos kimenetelű közlekedési baleset. Mindenképpen ez az egyik fő feladatunk, amelyre az önkormányzattal együttműködve kidolgoztunk egy közös koncepciót. Természetesen ebben az esetben a sebességmérő eszközök használatát és a gépjárművezetők ellenőrzését sem lehet elkerülni.

Úgy tudom, alakult egy gyorsreagálású akciócsoport a kinevezését követően. Kikből áll és mi a feladatuk?

2015 év végén létrehoztunk a körzeti megbízottakból, valamint a bűnügyi állományból egy 12 fős akciócsoportot, amelynek tagjai naponta értékelik a kerület bűnügyi helyzetét és folyamatosan próbálnak erre reagálni.

Milyen változtatásokat tervez a közbiztonság javítására?

Klasszikust idézve: egyedül nem megy. Közösen kell megoldanunk a rendészeti teendőket. Nyilván elsődlegesen a rendőrség feladata a közrend és a közbiztonság fenntartása, de mindenképpen szeretnénk bevonni ebbe más szerveket, hatóságokat is. Az önkormányzat közterület-felügyeletével, illetve a polgárőrségekkel nagyon jó a kapcsolat, ami hosszú évekre nyúlik vissza. Itt csak finomhangolásra van szükség. Ezen túlmenően összehívtam egy közbiztonsági fórumot januárban, ahol jelen voltak az önkormányzat képviselői, a MÁV Biztonsági Főigazgatóság munkatársai (elsősorban a Kelenföldi pályaudvar közbiztonságának fenntartása érdekében), a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. képviselői. A kerületben nagyon sok a zöld felület, ahol elsősorban a szemetelés, a falopások visszaszorítása a közös érdek. A közterület-felügyelettel és a polgárőrséggel heti rendszerességgel tartunk megbeszéléseket, és együtt látunk el szolgálatot, hiszen a közös járőrözéssel a közterületi jelenlét komolyan fokozható.

Milyen módosításokat tervez a Körzeti Megbízotti (KMB) Irodák hasznosításával kapcsolatban?

2016-ra megváltoztattuk körzeti megbízotti profilt, ennek megfelelően a közterületi jelenlét mellett a lakosokkal való kapcsolattartás is a feladataik közé tartozik. A négy kerületi KMB-irodából kettőben rövid időn belül a polgárőrséggel együttműködve leszünk jelen. Nagyon fontosnak tartom, hogy a KMB-irodákba az állampolgárok meghatározott időben, de akár folyamatosan is be tudjanak menni, akár jogi tanácsokat tudjanak kérni. Amennyiben a körzeti megbízott közterülten teljesít szolgálatot, akkor nem vele, hanem adott esetben egy polgárőrrel tudjanak találkozni. Azt gondolom, ez az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét mindenképpen fokozza. A KMB-irodák hosszú távon eszerint fognak működni.

Mit tervez a bűnmegelőzés területén?

A bűnmegelőzés témaköre és „Az iskola rendőre” program a kerület egyik kiemelt stratégiai pontja. Jelenleg két körzeti megbízotti beosztásban lévő kolléga teljesíti ezt a feladatot. Tavaly 133 bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági tanácsadással egybekötött előadást tartottak összesen hatezer főnek. A pedagógusok, a szülők és a gyermekek is nagyon jól fogadták. A drogfogyasztás Újbudán szerencsére nem annyira jellemző, mint más kerületekben. Nyilván itt is vannak kábszerélvezők, hiszen éppen az elmúlt hetekben sikerült felszámolnunk egy kétfős terjesztői csapatot mintegy öt fogyasztóval. Nagyobb mennyiségű kábítószert is sikerült lefoglalni, de ez alapvetően nem a kerülethez köthető probléma. Minimális mennyiségű terjesztővel találkoztunk az elmúlt évben, mindent megteszünk, hogy ez így is maradjon. Alkalmazzuk a drogfogyasztás visszaszorítására irányuló D.A.D.A. programot az iskolákban. A körzeti megbízottaknak ki van adva a feladat, hogy az idősebb korosztály számára is tartsanak előadásokat, vegyék fel a kapcsolatot minden egyes sértettel egy-két napon belül. Úgy vélem, hogy a bűnmegelőzés területén még vannak teendők 2016-ra.

Az önkormányzat rengeteget áldozott az utóbbi időben térfigyelő kamerák telepítésére. Milyen haszna lett ennek?

A térfigyelőkamera-rendszer nagyon kiépített a kerületben. Százhoz közelít a kamerák száma. Nyilván a bűnelkövetők is figyelik őket, és a bűncselekményeket nem feltétlenül olyan területen követik el, ahol ezek a kamerák jelen vannak. Ettől függetlenül a felderítésben komoly segítséget jelentenek. Három kolléga folyamatosan figyeli a kamerákat, és van egy autós járőr is szolgálatban, aki kifejezetten a térfigyelő központban észlelt jelenségekre reagál. 10–15 percen belül a helyszínen tud lenni, és intézkedést tud kezdeményezni adott esetben a jogsértőkkel vagy a bűnelkövetőkkel szemben.

Az önkormányzat évről évre jutalmakkal, rendőrlakások átadásával és kényelmi beruházásokkal igyekszik segíteni a rendőrök munkáját. Mennyire vonzó a XI. kerületi rendőrkapitányság a rendőrök számára? Milyenek itt a körülmények?

Kiváló az együttműködés az önkormányzattal. Véleményen szerint Újbuda kiemelkedő a budapesti kerületek közül, hiszen az önkormányzat idén 200 millió forintot fordít a rendészetre, a térfigyelő központ működtetésére, a kerületi rendőrkollégák jutalmazására, amit igyekszünk is megszolgálni. Ezen túlmenően egy gépjárművet is vásároltak, amelyet rövid időn belül átadnak az állomány részére. A rendőrkapitányságon pedig egy új beléptető rendszert, valamint ügyfélvárót alakítunk ki, amelyet 2016 márciusában vehetnek használatba az ügyfelek.

H. L.