Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Hőségriadó Budapesten

Újbuda   |   2015, június 11 - 15:50Nyomtatóbarát változatSend by email

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, az előrejelzés szerint várhatóan vasárnap lesz a legmelegebb, akkor 25 és 28 Celsius-fok közötti középhőmérséklet valószínű, de a nagyobb városokban még ennél is melegebb lehet. A kánikulában csak helyenként hozhat enyhülést egy-egy kisebb zápor, zivatar. Hétfőn visszaeshet a hőmérséklet.
Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.


Javasolt az is, hogy 11 és 15 óra között a tűző napon ne tartózkodjon senki, és a napon mindenképpen indokolt a megfelelő ruházat, illetve naptej használata a leégés elleni védelem érdekében. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban, és aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán - írták.
Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, ők fokozott óvatossággal vezessenek. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - figyelmeztet az ÁNTSZ.

Június 15-én éjfélig folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. munkagépei. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, így csökkentik a lakosság hőérzetét, javítják közérzetüket, illetve lekötik a port és a polleneket. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal hűthető a burkolat. A BKV Zrt. megrendelése alapján naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a kivetődés megakadályozására.

A Palatinus strand visszavonásig este 8 óráig, a Dagály strand este 9 óráig tart nyitva. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Strandpénztárainál ingyenesen használható ásványvíz automatákat helyeznek ki, felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV sugárzásra, illetve a fokozott folyadékpótlásra.
A FŐKERT Nonprofit Zrt. figyeli a kezelésében lévő ivókút működését és rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezzék.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és gondoskodik a játszóterek hűtéséről is. Figyelmeztetnek azonban, hogy a parki, köztéri szökőkutakban a tilos a fürdőzés.

A Fővárosi Vízművek Zrt. 2015. 06. 12-től visszavonásig, reggel 10 órától este 18 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren.

Újbuda