Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 8. csütörtök, Medárd

Hőségriadó Budapesten

Újbuda   |   2018, július 30 - 11:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

A rendkívüli hőség miatt vörös kód van érvényben az országban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész országra – így Budapestre is – figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. Újbudán három helyszínen - a Bikás parkban, a Móricz Zsigmond körtéren és a Kosztolányi Dezső téren - szerveznek vízosztást és állítanak fel párakapukat.

Hétfőn és kedden tovább fokozódik a hőség. Az országosan elrendelt hőségriadó kapcsán Újbuda Önkormányzata is megtette a szükséges intézkedéseket. Július 30-a hétfőtől a hőségriadó visszavonásáig három helyszínen szervez vízosztást és állít fel párakapukat a lakosság részére. A vízosztást az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai végzik a Bikás parkban, a Móricz Zsigmond körtéren és a Kosztolányi Dezső téren 10 és 14 óra között.

A Főváros Önkormányzat cégei is mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén. ​A hőségriadó ideje alatt 2x12 órás műszakban, mintegy 20 mosó célgéppel végzi a budapesti utak locsolását a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. Nappal a lakótelepek, a sűrűn lakott városrészek útjait, az éjszakai műszakban a főútvonalakat locsolják. A sínek hűtését csak a BKV megrendelésére végzik az adott vonalakon és időszakban.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. által üzemeltetett strandok - Palatinus, Paskál, Római, Csillaghegyi, Pünkösdfürdői - a hőségriadó ideje alatt 1 órával hosszabban tartanak nyitva. A hangosbemondóban folyamatosan felhívják a kedves vendégek figyelmét, hogy a tűző nap elől vonuljanak az árnyékos területekre, folyamatosan ügyeljenek a folyadék utánpótlásra. Vízautomatákból térítésmentesen biztosítják a Csillaghegyi ásványvíz fogyasztását.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli. Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek.

A táraság kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére.

A FŐKERT dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodnak. A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérnek mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre!

A Fővárosi Vízművek Zrt. a rendkívüli hőségre való tekintettel hétfőn vízosztással enyhíti a hőség hatásait, a már megszokott módon és helyszínen, a Deák téren várja vízosztó ponttal a fővárosiakat és a Fővárosba látogatókat, a déli óráktól zacskós vizet kínálnak a Deák téren.

A társaság üzembe helyezi vízcsomagoló berendezését, hogy hétfőn a déli óráktól hűtött tasakos vízzel javítsa a hőség ellenére a városban közlekedők komfortérzetét. A meleg enyhüléséig ezt követően naponta 10 és 18 óra között várják az enyhülésre vágyókat a társaság munkatársai.

A fentieken túl a MÁV-Start is vízosztásba kezdett, a hőségriasztás ideje alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon biztosítanak ingyen ásványvizet az utazóknak.