Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Hőség: vízosztás és másodfokú riasztás

Újbuda   |   2014, július 17 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Másodfokú hőségriasztást rendelt el péntek 0 órától vasárnap éjfélig az országos tiszti főorvos a tartós kánikula miatt. Előrejelzések szerint a következő napokban egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, a napi középhőmérséklet pénteken főleg az Alföldön és a nagyvárosokban, szombaton és vasárnap másutt is meghaladja a 25 Celsius-fokot. A meleg miatt Újbudán vizet osztanak a lakosságnak.

A tartós kánikula miatt péntektől vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat országos vezetője. A hétvégén a legmagasabb hőmérséklet akár a 33-35 fokot is elérheti, éjszaka is 20-22 fok várható, emellett az UV-sugárzás is nagyon erős lesz.

2007 óta július harmadik hetében minden évben el kellett rendelni a hőségriasztást. Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon tűző napon, vegye igénybe a hűtött helyiségeket és védje bőrét a leégés ellen.

Az ajánlott napi 1,5-2 liter folyadékon felül még legalább ugyanennyi, sportolóknak és fizikai munkát végzőknek pedig ennél is több folyadékot kellene fogyasztaniuk, a tömény alkohol és a cukrozott szénsavas üdítő nem ajánlott. A hőség miatt veszélyeztettek közé tartoznak az idősek, a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá a cukorbetegek, a túlsúlyosak és a gyermekek.

A hőség miatt locsolják az utakat és a villamossíneket a fővárosban. Nappal a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti főútvonal-hálózatot. A budapesti strandok este 9-ig tartanak nyitva, a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürdeni - közölte a Budapesti Városüzemeltetési Központ.

A FŐKERT kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapokat és biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére.

Újbudán a meleg miatt párakapukat helyeztek a közterekre a Móricz Zsigmond körtérnél és Bikás parknál, az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. emberei pedig vizet osztanak a kerület több pontján.

Újbuda/MTI