Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 27. kedd, Ákos, Bátor

Hőség - augusztusban már kisebb az áramterhelés

Újbuda   |   2015, augusztus 10 - 12:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár az elmúlt napokban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint július elején, a július 8-i nyári áramterhelési csúcs nem dőlt meg, mert augusztusban az irodaházak, gyárak már csökkentett üzemmódban működnek, és a szabadságok miatt kevesebben használnak légkondicionáló berendezéseket.

Nyáron jellemzően a klimatizálás okozza a villamosenergia-rendszer terhelésének emelkedését. A szakemberek szerint várhatóan már nem dől meg a rekord. Az adatok szerint a hazai lakosság negyede használ valamilyen klímaberendezést; ha ezek hatékonyan működnek, akkor kisebb az áramfogyasztásuk, az elavultabb berendezések többet fogyasztanak - mondta Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetője az M1 csatonán.
Hangsúlyozta: a Mavir feladata, hogy akár extrém melegben is biztosítsa az országban szükséges villamos energiát.
A Mavir július 8-án azt jelentette be, hogy aznap valószínűleg elérte idei nyári maximumát a villamosenergia-terhelés és 6456 megawattos (MW) negyedórás bruttó átlag csúcsértéket mértek. A nyári csúcsterhelés eddigi rekordja a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt. Az idei csúcsterhelés 33,7 Celsius fokos, délben mért országos átlaghőmérséklet mellett alakult ki.

MTI