Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Homokszobrot avattak a Pátria Nyomda születésnapján

Újbuda   |   2018, szeptember 11 - 15:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Gutenberget, a könyvnyomtatás atyját ábrázolja az a 3,5 méteres homokszobor, amelyet a Pátria Nyomda Zrt. 125-ik születésnapja alkalmából avattak fel. A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen szó volt a hazai nyomdaipar helyzetéről, valamint az ország egyik legnagyobb magyar tulajdonú, a kerületben lévő nyomdája, a Pátria és az önkormányzat együttműködéséről.

Homokszobrot avattak a Kopaszi-gáton a Pátria Nyomda megalakulásának 125. éves évfordulója alkalmából. A művet a világhírű magyar homokszobrász, Monostori Ferenc készítette.

A Kopaszi-gáton tartott ünnepi sajtótájékoztatón leleplezett alkotáshoz 25 köbméter homokra volt szükség, a szobor tömege 30 tonna. Az alkotás az időjárástól függően néhány hónapig marad fenn; főként a fagy és a vandalizmus árthat neki.

Az 1893-ban alapított, 400 főt foglalkoztató vállalat vezérigazgatója, Simon László beszédében a nyomdaipar hazai helyzetéről is beszélt. Felhívta a figyelmet az informatika szerepére és az automatizálásra, szó volt arról, hogy a mai nyomdák mást állítanak elő, mint tették azt ötven, vagy akár húsz évvel ezelőtt. A Pátriában például nem csak újságot, nyomtatványokat állítanak elő, hanem a kor kihívásaihoz, igényeihez alkalmazkodva - a hűtőmágnesektől kezdve, a több méteres matricán át, a textilre nyomott képen keresztül, egészen a csomagolópapírig - igen széles a termékpaletta (szerkesztőségünk kiadványa, a Pont Magazin is a Pátria nyomtatásában készül). Simon László hozzátette: a nyomdaipart is sújtja a munkaerőhiány, a mintegy 15 ezer főt foglalkoztató ágazat akár azonnal képes lenne több ezer dolgozót felvenni. Állítása szerint a nyomdaipari dolgozók bérezése a hazai középmezőnybe tartozik, biztos megélhetést kínálva. Úgy tűnik azonban, hogy az utánpótlás elmaradása nem pénz vagy munkakörülmény kérdése, hanem számos, az iparágat sújtó kortünet, ezért - a körülményekhez alkalmazkodva - a nyomdaipar is átstrukturálódik.

Az évfordulós eseményen Hoffmann Tamás polgármester is részt vett. Beszédében kiemelte a Pátria Nyomda jelentőségét, méltatta a vállalat környezettudatosságát, a környezet védelméért tett erőfeszítéseit. Hozzátette: az önkormányzat egyebek mellett az építmény- és telekadó szinten tartásával segíti a vállalkozásokat, továbbá infrastruktúrájával és közlekedési hálózatával járul hozzá a nyomdában dolgozók mindennapjaihoz.

T. K.


LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.