Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Hódot láttak a Kopaszi-gátnál

Újbuda   |   2014, szeptember 3 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ritka állatot figyelt meg a Kopaszi-gátnál az Urbanista blog szerzője. Dobó Géza augusztusban vagy fél tucatszor lesett meg az újbudai területen legalább egy hódot.

Hódot láttak a Kopaszi-gátnálMeglehetősen kiszámítható az esti rutinja, ezért kiváló alanya a nagyvárosi állatlesnek - írja az Urbanista. Így folytatja: szürkületkor kanyarodik a kvázi félsziget déli csücskéhez és a parttól legfeljebb 3-4 méter távolságban úszik felfelé, az árral szemben. A jó egy kilométeres távot miután végigússza, azonos nyomvonalon fordul vissza. Hogy pontosan honnan indul, nem sikerült megfejteni.

Valószínűleg a Kopaszi-gát nyugati felének déli részén túl, a mólók után fészkelhet. Arra sem sikerült rájönnie a szerzőnek, hogy mindig ugyanazt a példányt látja-e, vagy a család más-más tagja indul portyázni. Mindenesetre mindig magányosan úszik, de ettől még persze nem kizárt, hogy egy-, vagy akár több hódcsalád is tanyázhat a környéken.

A magyarországi hódpopuláció mintegy ezer példányos. Hogy ebből mennyi a fővárosban szerencsét próbáló, annak rendkívül szerény az irodalma. A budapesti, vadon élő állatvilág Brehm-könyvében, Winkler Róbert Nagyvárosi természetbúvárában sem bukkani hódokkal foglalkozó részre.

Urbanista.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.