Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Hiányoznak az emberi kapcsolatok a híveknek

Újbuda   |   2020, december 14 - 10:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szent Imre-plébániatemplom Újbuda jelképe. 2020 azért is emlékezetes év marad az ottani közösségnek, mert befejeződött az épület állagmegóvása és felújítása. A koronavírus-járvány a szentimrevárosi katolikus közösség életét is nagyon megnehezíti – mondta el lapunknak Szkaliczki Csaba Örs, a templom plébánosa.

– Ámulva állunk a megújulás csodája előtt. Nemcsak mi, akik mindennap ide járunk, de az erre közlekedők, a Feneketlen-tó partján sétálók is csodálkozva néznek a szépen felújított templomra – mondta Szkaliczki Csaba Örs plébános, aki rengeteget dolgozott azért, hogy megóvja a ciszterek templomát. Ám a szentimrevárosiak örömét is beárnyékolja a világjárvány. Sokan, főleg az idősek közül, félnek attól, hogy elkapják a vírust. Bár a plébános szigorúan betartja és betartatja a járvány megfékezése érdekében hozott rendelkezéseket, sok az érzékeny veszteség. A templom csoportjainak találkozási lehetőségei beszűkültek. Bár akadnak innovatív megoldások, hogy online tartsák a kapcsolatot, például a közösségi alkalmakon összegyűlő házaspárok, ez nem jó minden korosztálynak. A vasárnap 11 órás szentmisét közvetítik az interneten, de a plébános szerint nem pótolja semmi a személyes jelenlétet, és ezt a hívek is így élik meg. – Emberi kapcsolatokat ápolni személyes találkozásokkal, sokkal gazdagítóbb, mint egy monitort nézni – fogalmazott Örs atya, aki bízik abban, hogy hamarosan visszatér minden a járvány előtti állapotba, és újra megerősödnek a Szent Imre-plébániatemplom közösségei.

Az adventi várakozás most erről is szól. Sokan magányba kényszerülnek a pandémia miatt. Örs atya nekik üzeni, hogy ne tragédiaként éljék meg az elcsendesülést, ne romboló legyen ez az időszak, hanem igyekezzenek azt termékeny magányként megélni. – Érdekes, hogy a járvány első és ez a második szakasza is böjti időszakra esett. Ilyenkor amúgy is fontos, hogy a világ zajait jobban kizárjuk, és magunkra figyeljünk. Ez a visszavonulás segít minket az Istennel való találkozásokban is – emelte ki.

A fiatalabb generációk elcsendesülését megnehezíti, hogy a világ ott van a szobájukban, a kommunikációs eszközök tartalmai sokak figyelmét elvonják az advent lényegéről. – Én mindenkit bátorítanék arra, hogy ne ijedjen meg a csöndtől, a bezártságtól, hogy magában kell lennie, hanem fordítsa termékennyé, gazdagítóvá saját maga számára ezt az állapotot, hogy lelki élményekben részesülhessen. Ez az időszak tökéletesen alkalmas az önvizsgálatra, a korábban önmagunknak feltett kérdések megválaszolására, lelki egyensúlyunk beállítására – hangsúlyozta Örs atya.

Az újbudai templomban nem kellett még létszámkorlátozást bevezetni, a hívek a nagy térben a biztonságos távolságot meg tudják tartani, a szenteltvíz helyett a kézfertőtlenítőhöz érintik kezüket. Lapzártánk idején még kérdéses, lehet-e idén éjféli misét tartani karácsonykor; Örs atya kéri a híveket, figyeljék a templom információt a honlapon és a közösségi oldalakon, hogy mindenki részt vehessen az ünnepi szentmiséken, akár személyesen is.

D. B. S.