Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Hetvenéves Dévényi Sándor építész

Újbuda   |   2018, november 27 - 15:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

November 27-én ünnepli születésnapát Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze, akinek nevéhez fűződik a Gellért Szálló felújítása, a Szent Gellért tér rekonstrukciója, valamint az ott álló Forrásház megépítése.

Dévényi Sándor 1948-ban született Pécsett. A pécsi újmecsekaljai gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult. Elvégezte a MÉSZ Mesteriskoláját. Állandó tervezőtársa Halas Iván. Kiemelkedő munkái közé tartozik Pécsett a korai organikus Egyetemi Pinceklub (1976); a városképet is meghatározó műve, az Aradi Vértanúk útjának kialakítása. A pécsi Jókai tér (2000) és a budapesti Szent Gellért tér arculatával, a Forrásházzal (2003) nemzetközi elismerést vívott ki magának.

Elismerései: Ybl Miklós-díj (1988), Év Lakóháza díj (1986, 1987, 1990), Pro Architektúra díj (1994), Pécs Város Millecentenáriumi díja (1996), Kossuth-díj (1999), Prima Primissima díj (2004), Nemzet Művésze (2017).

A számos elismeréssel kitüntetett építésszel márciusban adott interjút lapunknak, ez a következő linken érhető el: https://ujbuda.hu/ujbuda/tovabbvinni-a-multat

Kapcsolódó tartalmak: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.