Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Hétfőtől teljes vonalon járnak a 19-es és 41-es villamosok

Újbuda   |   2016, március 10 - 11:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Március 14-étől új, teljes vonalán, Dél-Budától Óbudáig közlekedik a 19-es és a 41-es villamos, miután felújították a Lánchíd budai hídfője alatti villamosalagutat.

Befejeződött a Lánchíd budai hídfője alatt húzódó villamosalagút egy éve kezdődött felújítása. Az új alagút szélesebb lett, a korábban középen álló alátámasztó acéloszlopokat elbontották. A Lánchídtól délre eső ki- és bevezető szakaszán támfalakat és támfalburkolatot húztak fel, új vonalvezetést kapott a villamospálya, megújult a felsővezeték, a közvilágítás, a rakparti járdák és korlátok, valamint a villamospálya melletti park is. Az új alagút átadásával teljessé válik a budai fonódó villamoshálózat – állítja a BKK.

Fotó: BKK

Az elmúlt héten minden, a budai fonódón közlekedő villamostípussal tesztelték a kiszélesített alagutat, az új pályát, a vasúti biztosítóberendezéseket és a felsővezetékeket. Ennek eredményként a 19-es és 41-es villamos március 14-étől új, teljes vonalán közlekedik: előbbi a Kelenföld vasútállomás, utóbbi a Kamaraerdei Ifjúsági Park végállomásától Óbudáig, a Bécsi út/Vörösvári út végállomásig. Ettől a naptól a 109-es busz is végleges útvonalán, Óbuda, Bogdáni út és a Batthyány tér között viszi az utasokat. Ezt megelőzően, március 12-én és 13-án a 19-es villamos a Bécsi út/Vörösvári út és a Batthyány tér között közlekedik; a Batthyány tér és a Clark Ádám tér között szombaton és vasárnap a 109-es busszal lehet utazni.

A budai villamosvonalak korszerűsítése 2016-ban is folytatódik, nyáron kezdődik az Alkotás úti, a Bartók Béla úti, a Fehérvári úti és a Villányi úti villamosvonalak akadálymentesítése a peronok átépítésével. A felújítási munkák során kiegészítő, áramellátási, pályaépítési és váltókorszerűsítési munkákat is elvégeznek – áll a BKK közleményében.

Újbuda