Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. csütörtök, Mária

Hat társulat a FAL-on

Újbuda   |   2015, június 2 - 09:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt elő a Csontváry Művészeti Udvarház: május végén rendezte meg a Fiatal Alkotók Színházi Fesztiválját (FAL), ahol hat független modern társulat állhatott színpadra egy-egy darabbal.

A kezdeményezés célja az volt, hogy az önálló amatőr és profi művészeti csoportoknak lehetőséget és teret adjon a bemutatkozásra. A fesztiválprogramban az autonóm színházi társulatok közül színpadra lépett a jól ismert Picaro Társulat Az utolsó Csárdáskirálynő című előadással, a Trainingspot Társulat Új hídavatás szvitjével, valamint az egyre nagyobb szakmai elismerést kivívó Szín Medias Res Szinkronszerető című darabjával. A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő KoMod, GlobART és Szisz Társulat szintén egy-egy előadással képviseltette magát.

A színművek mindegyike magán viselte a társulat ismertetőjegyét, így mind más-más világot tárt a nézők elé. A Szinkronszerető egy abszurd szituációra épülő sztorit dolgozott fel: egy amerikai fiú szemén keresztül láttatja a történetet, aki azt képzeli, hogy a gondolataival irányít egy hollywoodi filmsztárt. A KoMod színház DeGeneráció című művében a mai 20-as, 30-as fiatalok jellemző problémáit állította színpadra. A sitcomok hangulatát idéző darabban a randizási szokások, a kivándorlás kérdése, a drog, az anorexia és a féktelen bulizás is megjelenik. A fiatalokat foglalkoztató kérdések esszenciáját az idősebb generációknak is érdemes megtekintenie, hogy megértsék a huszonévesek skype-ra és okostelefonokra épülő világát.

A GlobART Társulat egy klasszikusnak számító darabot adaptált színpadra: Örkény István Pisti a vérzivatarban című művével érkezett a fesztiválra. A groteszk dráma iránt érdeklődők számára igazi kuriózum lehet az előadás, amelyben a színjátszás mellett az élő zene, a tánc, a film- és képzőművészet is megjelenik. A SZISZ Társulat 2007-ben alakult a budapesti Corvinus Egyetem Széchenyi István Szakkollégiumában P. Petőcz András színművész vezetésével. Munkájukat komoly művészek és színházi szakemberek segítik, a fesztivál egyúttal A kajmán című új darabjuk bemutatója is volt. A Picaro Társulat Az utolsó Csárdáskirálynő című darabja igazi színház a színházban élményt nyújt. A történet egy társulatról szól, amely küzd az életben maradásért, és mindent megtesz azért, hogy a közönséget behozza a nézőtérre. A vidám, szórakoztató mű egyben komoly tartalmi mondanivalóval is bír, hiszen a cselekmény mögött a valódi, színházakat érintő gondok is felszínre kerülnek.

A Trainingspot Társulat Új hídavatás szvitjével igazi különlegességgel rukkolt elő. A csapat Arany János haláltánc balladáját erős zeneiséggel és mozgásszínházi elemekkel a Margit híd felújítása körül forgolódó mai figurák őszinte tragédiájává duzzasztotta. A friss színházi nyelvben a zene, az ének, a mozdulat és a szöveg gyönyörűen áramlik együtt, körbemos, beszivárog a pórusokon át a legbensőkig.

A színházi programok után közönségtalálkozó és műhelybeszélgetések várták az érdeklődőket, amelyet Regős János színész, rendező szakmai vezetésével valósítottak meg. A fesztivál ideje alatt Ilovszky Béla fotográfus, a Zsámbéki Nyári Színház elmúlt több mint 30 évét felölelő fotógyűjteményéből készült kiállítása is látható volt.

(K. A.)