Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Harminckét éve Újbuda szolgálatában

Újbuda   |   2015, április 8 - 13:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Trombitás Zsoltot bízták meg a XI. kerületi rendőrkapitányság vezetésével, miután elődjét, Berki Antal ezredest a belügyminiszter más beosztásba vezényelte. A rendőr őrnaggyal a kerületben eltöltött évtizedekről, szakmai terveiről, valamint a lakossági kapcsolattartás fontosságáról beszélgettünk.

– Hosszú évek óta az újbudai kapitányságon szolgál. Mely területeken dolgozott korábban?

Egy rövidebb, BRFK-s kitérőt leszámítva 32 éve tevékenykedem a kerületben. Végigjártam a rendőrségi ranglétrát: őrmesterként kezdtem, voltam járőr, körzeti megbízott és nyomozó, aztán rendészeti alosztályvezető-helyettesé, majd osztályvezetővé léptettek elő. Március 16-ától pedig kapitányságvezető vagyok. 1978 óta itt, a XI. kerületben is lakom.

– Újbudán, bár csökkenő tendenciát mutat, még mindig magas a gépjárműlopások és a betörések száma. Hogyan kíván ezen változtatni?

Elődöm és munkatársaim tevékenységének köszönhetően valóban csökken az említett bűncselekmények száma. Ezt továbbfolytatjuk, illetve két hete elindítottuk a bűnügyi nyomozók, a körzeti megbízottak, a polgárőrök és a közterület-felügyelők közös járőrszolgálatát. Minden héten elemezzük és értékeljük az előző hét eseményeit, ezek alapján határozzuk meg azokat a területeket, ahol további vagy fokozottabb rendőri ellenőrzésre, beavatkozásra van szükség. Ezen intézkedésektől egyértelműen azt várom, hogy továbbmérséklődik az elkövetések száma.

– Régebben állandó probléma volt az állomány nem megfelelő létszáma. Jelenleg elég rendőr van a kerületben?

Úgy gondolom, hogy az újbudai kapitányság létszáma megfelelő, a feladatellátáshoz elegendő, a felkészültsége pedig jó. Amiben további fejlődést várok, az a közrendvédelmi járőrök bűnügyi szemléletének fejlesztése, de a nyomozóknak is meg kell ismerniük a rendészeti járőrtevékenységet. A kettő egymás nélkül nem működik, a nyomozóknak pedig hasznára válik a közterületi járőrszolgálatban megszerzett ismeret.

– Tavaly négy új körzeti megbízotti iroda nyílt a kerületben. Tervezik-e újabb rendőrségi kirendeltségek nyitását?

Mindenképpen további irodák nyitásában gondolkodunk, a körzeti megbízottaknak ugyanis komplex feladatuk van a lakossági kapcsolattartásban, amit nagyon fontosnak tartok. Kiemelten kezeljük továbbá az időskori bűn- és baleset-megelőzési programunkat. Vannak olyan elkövetői körök, amelyek arra specializálódtak, hogy különféle megtévesztéssekkel időseket károsítsanak meg. Ezeket a sértetteket a körzeti megbízottak felkeresik, lakókörnyezetükben felvilágosító tevékenységet végeznek azért, hogy mások ne kerüljenek hasonló helyzetbe. Ezen túl próbálunk a társasházakkal és azok képviselőivel is egy interaktív kapcsolatot kialakítani. Azok számára, akik együttműködési szándékot mutatnak, aktuális bűnmegelőzési kiadványokat juttatunk el, valamint megkérjük őket, ezekről, illetve az ezekben szereplő információkról tájékoztassák az ott lakó időseket. A körzeti megbízottak, ha hívják őket, szívesen elmennek lakógyűlésekre is, ahol válaszolnak a nekik feltett kérdésekre.

– Támogatja-e a térfelügyeleti kamerarendszer további fejlesztését?

A mai, modern bűnüldözéshez a térfigyelő kamerák használata elengedhetetlen, ezért természetesen támogatjuk a rendszer kiterjesztését, modernizálását. Közreműködünk abban is, hogy ezeket az eszközöket olyan pontokra helyezzék ki, ahol azt mi bűnmegelőzési szempontból fontosnak tartjuk.

Újbuda