Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Harmincéves az Újbudai Szociális Szolgálat

Újbuda   |   2014, szeptember 16 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai Szociális Szolgálat egy olyan intézmény, ahová hátrányos helyzetű emberek, segítségre szoruló idősek és fogyatékkal élők fordulhatnak segítségért. A szeptember 4-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében megtartott jubileumi rendezvényen minden területről képviseltették magukat a kerületi szociális szféra dolgozói.

A konferencia fő témája az idősgondozás volt a személyes és a szakmai kapcsolatok tükrében, erről számos hasznos előadás hangzott el. Az egyik a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat webnover.hu portáljára hívta fel a figyelmet, amely különböző ismeretanyagok és videók segítségével tájékoztatja a laikusokat a házi gondozásról, ápolásról. Prof. dr. Kiss István egyetemi tanár pedig a Folyadékegyensúly, folyadékterápia az időskorban címmel tartott előadást.

Hoffmann Tamás polgármester megköszönte minden jelenlegi és korábbi közalkalmazott munkáját, aki az Újbudai Szociális Szolgálat feladatainak ellátásában részt vett vagy vesz. Külön hangsúlyozta a nyugdíjasklubok jelentőségét, hiszen sokak számára egyedül ezek jelentik a közösséghez tartozást.

– A legjobb szándékunk ellenére sem tudunk sok helyzetet megoldani – mondta beszédében Molnár László alpolgármester –, mert bizonyos törvényi keretek nem adnak rá lehetőséget, ugyanakkor érezzük, hogy segítenünk kell. Ezért az Újbudai Szociális Szolgálat munkatársainak magas szintű szakmai ismereteire alapozva meg kell teremteni egy olyan új, rugalmas ellátási forma alapjait, amely képes gyorsan reagálni a jelenlegi rendszerben nem kezelhető élethelyzetekre is – tette hozzá.

Az elmúlt harminc év alatt sokat változott Újbuda, és ennek megfelelően alakultak az intézménnyel szemben támasztott igények is. Jelentősen emelkedett az idősek aránya a kerületben, bizonyos városrészek elidősödtek, mások kiépültek. A szociális szolgálat telephelyeit is a változásokhoz kellett igazítani. Így jött létre 2002-ben az intézmény mai központja a Keveháza utca 6. szám alatt. 2008-ban adták át a Gazdagréti tér 1. szám alatti telephelyet, és 2013-ra alakult ki a jelenlegi struktúra immár négy telephellyel (Albertfalva, Kenderes, Szentimreváros, Gazdagrét), és a Mérnök utca 40.-ben található szociális étkezdével.

Megváltozott az idők folyamán a kötelező és a vállalt feladatok köre is. Az önkormányzat önként vállalja a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, a támogató szolgáltatást, illetve az otthoni szakápolási feladatokat is. Ide tartozik még a 2003-ban indult Könyvet házhoz szolgáltatás, amely idős és sérült emberek könyvtári kölcsönzését segíti a könyvek, CD-k, DVD-k házhoz szállításával. Az önként vállalt feladatok teljesítésére a kerület 2014-ben közel negyvenmillió forintot különített el az intézmény költségvetéséből.

Ahhoz, hogy a szolgáltatások folyamatosan bővülhessenek, valamint az ellátás színvonala emelkedhessen, számos pályázatot kellett megnyerni. 2003-ban az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium pályázatán elnyert kilencmillió forint a támogató szolgálat elindításához jelentett segítséget. A 2004-ben az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium pályázatán elnyert ötmillió forinttal 65 új készüléket tudott vásárolni az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás programhoz. 2007-ben a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány hatmillió forintos támogatásával valósult meg a Keveháza idősek klubja akadálymentesítése és felújítása. 2008-ban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatán közel negyedmilliót sikerült nyerni a házi segítségnyújtás szolgáltatás bővítésére, amellyel további 20 készüléket tudtak üzembe helyezni.Tavaly óta pedig két új kisbusz is segíti a munkát. Az OEP-finanszírozás révén további otthoni szakápolási feladatokat is ellát az intézmény.

Havi szinten 920–1020 között mozog azoknak a rászorulóknak a száma, akik a szociális étkeztetést igénybe veszik. Házi segítségnyújtásban 396 fő ellátása engedélyezett. A kerületben öt telephelyen működik idősek klubja, az engedélyezett férőhelyek száma 205. Minden klubban van lehetőség időskori demenciában szenvedők nappali ellátására is. Az Újbudai Szociális Szolgálat feladatait jelenleg 90 alkalmazott látja el, éves költségvetése pedig közel hatszázmillió forint.

HL