Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Harmadával kevesebb lakás épül Tóváros új lakóparkjában

Újbuda   |   2022, május 12 - 09:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megkapta az építési engedélyt a Kánai-tó partjára tervezett fenntartható lakópark építésének első, 260 lakásos ütemére az Atenor. A belga ingatlanfejlesztő revitalizálja az elhanyagolt tavat, és jelentős tájépítészeti átalakításokat is végez. Az eddig főként irodaház-építéseiről ismert vállalat önkormányzati nyomásra szűkebbre szabta a Lake11 Home and Park projekt lakásszámait, a 2000-es években megkezdett, de csupán két ütemig jutó tóvárosi ingatlanfejlesztés folytatásaként pedig humán infrastruktúrát is épít a környéken.

A Lake11 Home and Park lakónegyed elsősorban családok beköltözésére számít, azzal a nem titkolt céllal, hogy fékezze az elmúlt évtizedekben a fővárosból megindult kivándorlást az agglomeráció kertvárosaiba. – Bár a terület szabályozása 1326 lakás megépítését is engedné, a beruházó csak 900-at hoz tető alá. Ez rendkívül fontos eredmény – jelentette ki a Várkert Bazárban megtartott projektbemutatón Újbuda polgármestere. László Imre elmondta, az önkormányzatnak küzdelmes tárgyalások során sikerült elérnie, hogy a területen az eredeti tervekhez képest 426 lakással kevesebb épül meg, ami 32 százalékos csökkentést jelent. A tárgyalássorozat eredményeként a maximális beépítési mutató mértékét is jelentősen mérsékelték. A városvezető szerint minderre azért volt szükség, hogy megőrizzék a városrész élhetőségét, és megóvják természeti értékeit.
Az Atenor a környezet megújítása érdekében 1 millió 350 ezer eurót fordít az elhanyagolt, eliszaposodott Kánai-tó rendbehozatalára, a kerület kérésére pedig azt is vállalta, hogy a városrész igényeit kielégítő humán infrastruktúrát épít ki. Ennek értelmében bölcsőde, magán­óvoda, felnőtt és gyermekháziorvosi rendelő, bevásárlási és szabadidős lehetőségek létesülnek a lakónegyedben. Ez különös jelentőséggel bír annak fényében, hogy a 2000-es években épült tóvárosi lakónegyed első két üteme során mindez elmaradt, a környéken évekig még a bevásárlást sem lehetett megoldani.

Elakadt, most beindul
Bár a rendszerváltás után Kőérberek-Tóváros helyén még a Törökbálinti Állami Gazdaság barackosa virított, a telket már a ’90-es években is építési területként tartották nyilván. Ebben az időszakban vásárolta meg az önkormányzat a területet, amelyet hosszú évekig nem hasznosított. 2002 februárjában indult mozgolódás a környéken, amikor a XI. kerületi önkormányzat és a MAC Kft. megállapodást kötött lakópark és szabadidőpark létesítéséről. Az ekkor született építési szabályzat teremtette meg a lakóparképítés lehetőségét. Az erre alkalmas területeket a MAC 1,1 milliárd forintért vásárolta meg az önkormányzattól, hogy Buda legnagyobb lakóparképítési programjaként kezdetét vegye az Újbuda Tóváros projektsorozat a Demján Sándor érdekeltségében lévő MAC Ingatlanhasznosító és Forgalmazó Kft. beruházásában és az ugyancsak hozzá tartozó Arcadom kivitelezésében. Még 2008 nyarán belefogtak a második ütem építésébe, de ez volt az utolsó a kezdeti hat ütemből, mert közbeszólt az ingatlanpiaci krízist hozó 2008-as gazdasági válság. A MAC a felvett hiteleit nem tudta fizetni, így a tervezett szolgáltató- és üzletközpont, a pláza és a háromcsillagos szálloda sem jött létre. A cég 30 hektárnyi földjének jelentős része közművesítve, gazzal benőve töltött hosszú éveket, majd a terület új tulajdonosa, a bukott beruházást hitelező Erste Bank tavaly eladott belőle 8,2 hektárnyit a Lake 11-et fejlesztő Atenornak.

Zöld és takarékos
Az igen ritka karbonsemleges minősítést nemrég megszerző vállalat a legszélesebb értelemben vett zöld beruházásra készül. Az Atenor rendkívül magas színvonalú, a tájba szervesen illeszkedő lakóhelyet épít, amely közel hozza a természetes és telepített zöld környezet adta lehetőségeket a benne élőkhöz. A lakásokból a vízre, illetve a budai hegyekre nyílik majd kilátás, a nagy zöld területek pedig szabadidős lehetőségek sorát fogják kínálni.
Nemcsak az elkészült lakások üzemelnek majd környezetbarát módon, de már az építkezés során sem használnak fel semmilyen fosszilis energiahordozót. Borbély Zoltán, az Atenor Hungary ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, minden lakást geotermikus energiával fognak fűteni és hűteni. Az energiatakarékos ingatlanoknak extra komfortérzetet biztosít, hogy a természetes földhőre épülő födémhűtési, -fűtési rendszereknek köszönhetően a lakásokban nem jelenik meg semmilyen látható, hallható berendezés (kazán, fűtőtest, légkondicionáló). A rendszer a hőszivattyúkat működtető áramon kívül más energiát nem igényel.
A lakópark high-tech jellegét erősíti, hogy okosotthon-funkciók vezérlik például a hőmérsékletért felelős eszközök működését; a lakástípusok között megtalálhatók lesznek a közel hat méter belmagasságú belső kétszintes és nagy, zöld erkélyes lakások is. A Lake11-ben közel 1400 parkolóhely létesül, a garázsokban elektromos autó töltési lehetőséggel. A beruházás jelentős parkosítást, út- és közvilágítás-fejlesztést is magában foglal. A Kánai-tó körül több mint két kilométeres sétány épül, a futópálya pedig 2,2 kilométer hosszan öleli majd körbe a tavat.

Párhuzamosan épül
A 8,2 hektáron, összesen 18 telken létrejövő Lake11 megtervezésére négy elismert tervezőirodát és egy tájépítész irodát kértek fel, hogy az egyes épületcsoportok különböző építészeti hangulatokat tükrözzenek. A kivitelezést a lakóparkoknál megszokott szakaszos ütemezéssel szakítva, párhuzamos fázisokban hajtják végre: az első három telken májusban egyszerre indulnak meg a munkálatok, majd pár hónapon belül sorra kerül a negyedik is. A lakások értékesítése és kivitelezése is folyamatos lesz, így a tervek szerint 2026 végéig a teljes projekt megvalósul. Eddig az időpontig várhatóan több mint 2200 lakó költözik Tóvárosba.

T. D.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöld jelzést kapott a civilektől a saroktelek új koncepciója  

Már csak egy gyerekeket ábrázoló stukkó emlékeztet arra, hogy az Ulászló utca–Zsombolyai utca–Kökörcsin utca által határolt telken egykor védőnői szolgálat működött, a dzsungelre hajazó terület mégis nagy szerepet játszik a helyiek életében. A saroktelek változatos növényzete és élővilága zöld falként védi a környéken élőket a város ártalmaitól. Ezért töltötte el őket aggodalommal, amikor a kétezres évek óta fejlesztésre szánt területről az önkormányzat kimondta, eljött a megújulás ideje. A jelek szerint azonban a civilek igényei kaptak elsőbbséget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.