Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Hamarosan indul az óvodai energetikai korszerűsítés

Újbuda   |   2017, április 3 - 12:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Négy óvoda energetikai korszerűsítését végzi el a következő időszakban Újbuda Önkormányzata a Széchenyi 2020 program keretében. A beruházás eredményeként csökken az épületek károsanyag kibocsátása, mérséklődnek a fenntartási költségek, valamint a gyermekek és az intézmények dolgozói is megújult környezetben tölthetik mindennapjaikat. Az összesen 249,27 millió forint összértékű beruházást az önkormányzat a teljes egészében vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból valósítja meg.

Újbuda Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra, ezért a Széchenyi 2020 program keretében idén négy, az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében lévő óvodaépület - Nyitnikék Óvoda, Kanizsai u. 17-25.; Napsugár Óvoda, Mennyecske u. 2.; Mozgolóda Óvoda, Lecke u. 15-19; és Hétszinvirág Óvoda, Dayka G. u. 4/b. - energetikai korszerűsítése kerül sor. A munkálatok során elvégzik a homlokzatok és a tetők szigetelését, korszerű műanyag nyílászárókat építenek be, valamint három intézményben napelemes rendszereket is telepítenek. A fejlesztés eredményeként csökken az épületek által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége és az épületek fenntartási költsége; a felújítások által a gyermekek és az ott dolgozók közérzete is jelentősen javulhat. A kerületben számos intézmény megkapta a zöld óvoda minősítést, melyhez minden évben szigorú követelményeknek kell megfelelni a környezettudatos nevelés terén. Ennek alapján kiemelten fontos, hogy az óvodaépületek a mai kor követelményeinek megfelelő, magas színvonalú energetikai tulajdonságokkal rendelkezzenek.

Az önkormányzat a KEHOP-5.2.9-16. kódszámú, „Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára” című konstrukcióra nyújtotta be Támogatási Kérelmét. A projekt bruttó költsége 249,27 millió forint, melyet teljes egészében az említett program keretében, vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósít meg az önkormányzat. A beruházás várhatóan 2017. év végéig készül el.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.