Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

Hamarosan indul az Ironman 70.3 Budapest Triatlonverseny

Újbuda   |   2015, augusztus 14 - 14:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Augusztus 22-én rendezik meg Budapesten az IRONMAN 70.3 nemzetközi triatlonversenyt, melynek központja és legfőbb bázisa idén is a Kopaszi-gát lesz. . A versenyzők 1,9 kilométert úsznak, 90 kilométert tekernek és 21,1 kilométeres félmaratoni távot futnak; teljesítésével akár kvalifikációs helyet is szerezhetnek a 2016-os ausztráliai IRONMAN 70.3 világbajnokságra.

A négynapos sporteseményt idén is óriási nemzetközi és hazai érdeklődés övezi: eddig 65 ország közel 1 700 versenyzője regisztrált a mezőnybe. Az indulók 70 százaléka külföldi, felének ez az első IRONMAN versenye. Az útvonal Budapest legszebb részein halad majd, a világörökség helyszíneit is érintve. A versenyzők 1,9 kilométert úsznak, 90 kilométert tekernek és 21,1 kilométeres félmaratoni távot futnak le. A versenyre augusztus 15-éig lehet nevezni, azonban közel egy héttel az esemény előtt már gyakorlatilag beteltek a helyek. Bár a mezőny főként férfiakból áll, a profik között több a női induló, körülbelül a mezőny negyede. A legidősebb versenyző egy 71 éves magyar, míg a legfiatalabb 18 éves szlovák fiatalember. A verseny teljesítésével 35 kvalifikációs hely szerezhető a 2016-os ausztráliai IRONMAN 70.3 világbajnokságra.

Idén újabb távval egészül ki a versenysorozat: Svájc és Németország után Budapesten is rajthoz állhatnak a versenyzők az 5i50-en augusztus 21-én, amely egyben a hivatalos magyar olimpiai távú országos bajnokság is. Az IRONMAN idén FIND YOUR LIMITS! Weekend néven a régió egyik legnagyobb sportfesztiváljává bővül, ahol négy napon keresztül számos sporteseménnyel, programmal és látnivalóval várják a szervezők a mozgás szerelmeseit.

A szervezők a négynapos fesztivál sporteseményeire több mint 8000 versenyzőt várnak, amely duplája a tavalyi résztvevők számának.

Idén rajthoz áll Kovács Kokó István olimpiai és világbajnok ökölvívó, és Száraz Dénes színész is, az 5i50-en pedig Harsányi Levente és Kovács Áron műsorvezetők együtt teljesítik a távot. - A jelentkezők között van a triatlonsport egyik legeredményesebb, a 80-as és 90-es évekből ismert sztárja, Paula-Newby-Faser nyolcszoros Ironman-világbajnok is - mondta Kropkó Péter hatszoros IRONMAN győztes, négyszeres Strongman Japan győztes, tizenkétszeres triatlon magyar bajnok, a Kropkó Promotion szakmai ügyvezetője, aki sportolóként 51 Ironman-viadalon indult.

A Magyar Triatlon Szövetség elnöke Bátorfi Béla elmondta: országimázs szempontjából az IRONMAN 70.3 Budapest az egyik legsikeresebb sporteseménye, óriási értéket jelent a magyar triatlonsportnak, a fővárosnak és az országnak. Nem egy elmaradhatatlan sportrendezvény, hanem olyan hiánypótló, minőségi esemény, amelynek súlya gazdasági szempontból is kiemelkedő – tette hozzá.

Kropkó Péter szerint egészségnevelési szempontból is óriási jelentősége van az eseménynek. A jövő hétvégén az egész főváros ismét ünnepelhet: az IRONMAN 70.3 Budapest és kísérő rendezvényei presztízs-eseményt jelentenek magyarok-külföldiek, fiatalok-idősek, profik és amatőrök számára egyaránt – mondta.

Újbuda