Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Hagyományteremtő rendezvények Újbudán

Újbuda   |   2014, szeptember 12 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI. kerület egyre pezsgőbb kulturális élete újabb színfolttal gazdagodott szeptember 6-án. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre az első Cseh Tamás-nap, amelyen a részt vevő alkotók különféle módon gondolták tovább a zenész örökségét.

Egyre sokszínűbb az élet Újbudán: a hagyományosan nagy érdeklődést kiváltó Bikás parki gyereknap az idén őszköszöntő családi fesztivállal bővült, volt nemzeti ünnep a kerületben március 15-én, és a Nemzeti Összetartozás Napján is együtt ünnepelhettek az újbudaiak. Egyre népszerűbb a Válassz sportot Újbudán! sorozat, és a kerületben működő Kulturális 11 Egyesülettel közösen szervezett programok is érdeklődők tömegét vonzzák. Az első Eleven Design hétvége kezdeményezés sikerén felbuzdulva, már szerveződik a második, amelyben az önkormányzat a kezdetektől szerepet vállalt.

Faur Zsófi, a Kulturális 11 Egyesület elnöke mesélt az egyesület megszületéséről, céljairól és a Cseh Tamás-nap létrejöttéről: – Az egyesületet a Bartók Béla úton lakó lokálpatrióták, üzlettulajdonosok és bérlők hozták létre azzal a céllal, hogy népszerűsítsék ezt a városrészt. Rájöttünk, hogy együttdolgozva, mindenkinek a saját munkáját és kapcsolatrendszerét mozgósítva, közösen tudjuk igazi tematikus utcává tenni a Bartók Béla utat és környékét, és megismertetni egy szélesebb közönséggel is a XI. kerület e részét. Az elmúlt bő fél évben máris számtalan programunk volt, és rettentő sok pozitív visszajelzést kaptunk. Több alkalommal kooperáltunk az önkormányzattal, a mostani Cseh Tamás-nap ötlete is egy közös beszélgetés alkalmával született. Kiderült, mindannyiunk fejében megfordult már, hogy az egykor a kerületben élő művész emlékére egy olyan fesztivált kellene szervezni, ami az ő identitására, gondolatiságára épül. Szerencsés együttállás volt ez, úgyhogy közösen nekiláttunk megszervezni a fesztivált, amit szeretnénk minden évben megrendezni.

A nap már lezajlott eseményei alapján a galériatulajdonos úgy látja, nagyon nyitottak az emberek a kulturális programokra: akik részt vettek a Bartók Béla út programkínálatában, mind úgy távoztak, hogy érdemes ide visszajönni, mert itt minőségi kultúrával, minőségi gasztronómiával találkozhatnak. – Aki ellátogatott például a Gottier Caféba, az egy nagyon jó retromenüt kóstolhatott, a falakon Cseh Tamás életéről, koncertjeiről, mindennapjairól láthatott fotókiállítást, illetve egy vele készült filmet is megtekinthetett. Nagyon kompakt élményt adott. Bízunk benne, hogy a jövőben több hasonló együttműködés is meg tud majd valósulni az önkormányzattal, hiszen közös a cél és az érdek – tette hozzá.

Szeptember 6-án nemcsak a legendás előadó- és képzőművészt, hanem a dalai által megidézett korszakot is felelevenítette a XI. kerületi kezdeményezés. Stílszerűen, 11 helyszínen, a Bartók Béla út menti galériákban, presszókban, vendéglőkben és kiállítóterekben várták a Cseh Tamást szeretőket, vagy azokat, akik hallottak róla, de nem ismerik eléggé. Az indiános gyerekprogramok, koncertek, kiállítások, filmvetítések mellett természetesen gasztronómiai meglepetésekben sem volt hiány. Az utcáról egy-egy helyre betekintve serényen alkotó emberek látszódtak, a Szent Gellért téren a hatalmas gitárinstalláció körül fiatalok guggoltak, kezükben krétával, hogy a zenész dalaiból írjanak idézeteket a gitárra. A Bartók Béla út galériáiban és kávézóiban Cseh Tamás ihlette tárlatokkal, valamilyen módon hozzákapcsolódó filmekkel, installációkkal, zenei produkciókkal emlékeztek az énekesre, zeneszerzőre. Kerekasztal-beszélgetések, Cseh Tamás mint rajztanár megidézése, felolvasások, Cseh Tamás-pólók és street art akciók színesítették a Kulturális Városközpont programjait. A Műegyetem előtti nagyszínpadon slammerek is bemutatkoztak, akik Cseh Tamás dalait gondolták újra szövegeikben, majd az Elefánt Együttessel, Bin Jippel és Palya Beával folytatódott a délután.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is büszkén taglalta az egyedülálló kezdeményezés megszületésének körülményeit és az egyesülettel való közös munkát. – Budán sokszor problémát jelentett, hogy nem igazán volt választék kulturális rendezvényekből. Egy ekkora kerületnek márpedig adnia kell arra, hogy sokféle kulturális programot kínáljon. Szeretnénk kulturális negyeddé varázsolni a kerület ezen részét, itt egyetemek, kollégiumok vannak, a magas színvonalú kultúra itt helyet kell, hogy találjon. Cseh Tamás Újbudán élte le életét, a Szent Gellért téren tavaly avattuk fel a tiszteletére állított szobrot. Ikonikus személyiség volt, szeretnénk megőrizni és ápolni az emlékét, ezért tartottuk fontosnak, hogy Cseh Tamás-napot hozzunk létre. Újbuda fontos kulturális helyszín, ezt ezzel is igyekszünk megmutatni. Egy ilyen program viszont csak úgy jöhet létre, hogy ha összefognak azok, akiknek ez fontos. Adta magát a Kulturális 11 Egyesület, hiszen ők is itt alkotnak, ismerik a városrész adottságait, kihívásait. Úgy érzem, a kerület elindult a főváros egyik kulturális központjává válásának útján. Célunk, hogy egyre több olyan esemény és hely legyen itt, ami vonzóvá teszi ezt a városrészt, ezért különösen fontos nekünk ez az együttműködés a galériákkal, művészeti csoportokkal és az egyesülettel, ami láthatóan egyre jobb és színvonalasabb programokat eredményez - mondta a polgármester.

Erre a napra időzítette a Random csoport galériájának megnyitóját, amelynek első kiállításán a Random alkotói különböző nézőpontból és stílusban közelítve Cseh Tamás Jóslat című albumát Bereményi Géza szövegeire reflektáltak. Mucsy Szilvia, a Random Galéria vezetője elmondta, a Random csoport egy kortárs fotóművészekből álló közösség, amely két évvel ezelőtt jött létre Szamosi László gondolata nyomán. Tavaly, amikor a Kulturális Városközpont Program elkezdődött Újbudán, felkértek őket egy egynapos pop-up kiállításra, ezután gondolkodtak el azon, milyen jó lenne a XI. kerületben megtelepedni. A galéria célja a kortárs fotóművészet és az egyéb vizuális művészetek, vizuális képalkotás megmutatása. A Cseh Tamás programhoz kapcsolódó első tárlatuk október 10-éig tekinthető meg.

K.V.