Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Ha síkos a járda, a lakóknak is van kötelezettségük

Újbuda   |   2018, december 14 - 10:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Itt a tél, szinte bármelyik reggelen számíthatunk fagyra, vagy akár hóra is. A közúthálózatot, a parkokat és ezek sétányait, illetve az ingatlanokhoz nem csatlakozó járdákat és kerékpárutakat a közterület-fenntartók dolga mentesíteni a hótól és jégtől.

Fontos tudni, hogy a magántulajdonban álló ingatlanok előtti járda nem a közterület-fenntartók feladata. A hatályos fővárosi, valamint helyi önkormányzati rendeletek alapján az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, valamint a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, amibe a hó- és síkosságmentesítés is beletartozik.
Ez nemcsak a kertes családi házakra, de a társasházakra is vonatkozik, illetve ahol bolt nyílik az utcára, nyitvatartási időben annak üzemeltetőjére is. Az esetleges balesetekért, például elcsúszás miatti végtagtörésért az adott járdaszakaszhoz csatlakozó ingatlan tulajdonosa, kezelője tehető felelőssé, erre tehát mindenképp oda kell figyelni. Kevesen tudják, de a jog szerint a kártérítési kötelezettség alól a síkosságra vagy a jegesedésre figyelmeztető táblák kihelyezése sem menti fel a lakóközösséget.
Az sem mindegy, milyen anyagot használunk. A 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet értelmében 2010. szeptember 1-jétől csak olyan anyag szórható a járdára, amely nem veszélyezteti a fás szárú növény egészségét; fák és bokrok közelében nátrium-klorid-tartalmú, azaz hagyományos sót tilos használni. A legjobb a kvarchomok, a zeolit, illetve a jeget is felolvasztó acetát alapú készítmények vagy a kalcium-kloridos mészkő granulátum.
Újbuda zöld területben gazdag kerület, ezért az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy környezetbarát síkosságmentesítő anyagokat használjanak. Zeolitos jégoldót önkormányzati támogatással, kedvezményesen az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén, a Hamzsabégi út 60. alatt vásárolhatnak a téli időszakban.

Kapcsolódó tartalmak: