Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. hétfő, Magdolna

Ha Olimpia, akkor Újbuda

Újbuda   |   2016, szeptember 23 - 13:51Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda minden lakója profitálhatna egy 2024-ben Magyarországon megrendezett olimpiából. Amennyiben az ötkarikás játékokat Budapesten rendezik meg, a kerületben több helyszín is érintett lehet. Egyebek között erről volt szó a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Újbudán is szurkolhatnak majd a magyar versenyzőkért a nézők a 2024-es budapesti olimpián. Amennyiben Magyarország rendezi meg a játékokat, a kerületben három helyszín is érdekelt lehet: a Kopaszi-gát, az Etele tér és a Tüskecsarnok. Egyebek között erről volt szó a legutóbbi képviselői testületi ülésen. Ez alkalomból Schneller Domokos, a Budapest 2024 NZrt. vezetőjének prezentációját is megtekinthették a képviselők. Az előadásból kiderült, hogy az ötkarikás játékok gazdasági háttere biztosított. Schneller Domonkos képviselői kérdésre reagálva elmondta, Szalay-Berzeviczy Attila közgazdász számításai alapján egyértelművé vált, hogy Görögország csődjéért az ottani versenyek és az előkészületek nem tehetők felelőssé. Így Magyarországot sem fenyegetné hasonló helyzet, ezen félelmek alaptalanok.

Az ülésen az is kiderült, hogy a sportberuházásokkal a XI. kerületben mindenki jól járna, ahogy ez a XIII. kerületben is történt, amikor is az a 2017-es vizes világbajnokságra készült és készül. Az idei brazil játékokról hazahozott nyolc magyar érem is indokolttá teszi a versenyek hazai megrendezését. Amennyiben erre sor kerül, az Etele téren található két parcellánál esetlegesen megépülő dél-budai szuperkórház jó szolgálatot tehet, a mellette lévő mobil-vagy állandó röplabda csarnok pedig megfelelő műszaki és sportfeltételeket biztosíthatna a versenyzőknek és szurkolóknak egyaránt.

A XI. kerületi önkormányzat képviselő testülete több ingatlannal kapcsolatban ezért döntött, hogy azokat átadja átmeneti használatra a Budapest 2024. Nonprofit Zrt. részére a 2024-es budapesti Olimpiai és Paralimpiai játékok és próbaversenyek előkészítése és lebonyolítása érdekében. A szerződés 2022.október 1. és 2023. március 1. közötti időszakban nem kizárólagos használatra, 2023. március 1. és 2024. november 15. közötti időszakban pedig kizárólagos használatra vonatkozik. Az Újbudára tervezett olimpiai helyszíneken, azaz az Etele téri ideiglenes röplabda csarnok, a Tüskecsarnok, valamint az ideiglenes triatlon helyszín és azok 500 méteres körzetében az önkormányzat a saját tulajdonában lévő szabadtéri hirdetési felületek használatához 2024. július és szeptember eleje között bérleti díj ellenében hozzájárul.

A képviselő testület a 2016-os költségvetést is módosította legutóbbi ülésén. A korábban meghatározott 25,3 milliárd forintnyi kiadási és bevételi főösszeg a változás értelmében ebben a sorrendben 24,9 milliárd, illetve 20,1 milliárd forint lesz, a képviselők a deficitet 4,8 milliárd forintban határozták meg. A finanszírozási célú pénzügyi műveletek kiadása 610 millió körül alakul, a finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevétele pedig 5,4 milliárd körül.

Újbuda a jövőben csatlakozik a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2017-es fordulójához. Erre a célra az önkormányzat több mint 7 millió forintot különít el a jövő évi költségvetésben.

Két alapítvány támogatásáról is döntött a testület. A Szurikáta Alapítványnak 480 ezer forintot szán az önkormányzat. Az összeget a az egészségügyi feladatokat ellátó szervezet szakmai eszközbeszerzésre, a gyermekfoglalkozás megtartására, konzultációra, képzés szervezésére, továbbá az Egészségpart rendezvényen való részvétel céljára fordíthatja. A JAG A Tehetségekért Alapítvány előfinanszírozással 350 ezret kap a VI. MEB-33 Kosárlabda Tornán való fiú és leány kosárlabda csapat részvételéhez.

Döntés született még arról is, hogy Újbudán ezentúl 46 területi és 16 intézményi védőnői körzetre tagolódik. Újbuda képviselő testülete arról is határozott, hogy Juhászné Csuka Csillát bízza meg az Újbudai Humán Szolgáltató Központ intézményvezetői feladatainak ellátásával. A megbízatás 2016. november 1-jétől 2021. október 31-ig tart. Az új igazgató összesen 292 358 forint illetményt fog kapni. A Sasadi Óvoda intézményvezetője pedig – szintén a képviselők döntése értelmében – december 31-éig Kadosáné Klimó Mária Magdolna lesz. Molnár Gyula, a képviselők szocialista frakciójának vezetője bejelentette lemondását képviselői testületi tagságáról egyéb elfoglaltságaira hivatkozva. Mint ismert Molnár Gyula júniustól az MSZP pártelnökségi posztját tölti be.

T. K.