Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Ha Budapest is akarja: nemzetközi színvonalú közpark épülhet

Újbuda   |   2015, október 21 - 11:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Impozáns közösségi park jöhet létre a Petőfi híd budai hídfőjénél, amennyiben Újbuda Önkormányzata uniós forrást tud szerezni erre a Fővárosi Önkormányzaton keresztül. A XI. kerület 2014-ben a Tematikus Fejlesztési Program részeként fordult a fővároshoz, hogy komplex fejlesztési javaslatai megvalósításához a Regionális Operatív Program összegeiből támogatást nyerjen.

Pár éven belül koppenhágai, Los Angeles-i, barcelonai mintára alakulhat át a Petőfi híd lábánál levő Goldman György tér. A terület egy részén jelenleg sportpark található. A Zöld Pardon és a Rio nevű, 2011-ben lakossági panaszok következtében lebontott szórakozóhelyek helyén önkormányzati támogatással torna-, sport-, gördeszkapálya, kerékpárút és kültéri edzőpark (Hard Body Hang – HBH, street workout pálya) alakult ki. Szintén a híd lábánál található egykori szabadtéri múzeumban a különböző fővárosi hidak régi szerkezeti elemei láthatók. A sportpark és a szabadtéri tárlat azonban mostanra elhanyagolttá vált.

Büki László, Újbuda Önkormányzatának városgazdálkodási igazgatója elmondta, a Goldman György tér városi elhelyezkedésének és infrastrukturális adottságainak köszönhetően nemcsak kerületi, de fővárosi értelemben is fontos jelentőséggel bír. A terület a Gellérthegytől, a Feneketlen-tótól és a Kopaszi-gáttól ugyanolyan távolságra esik, lényegében a Duna mentén található, ahol – az Európai Kerékpárút Hálózat részeként – a budai rakpart legforgalmasabb kerékpárútja is elhalad. A tér a tömegközlekedésbe is jól becsatornázott, a helynek pedig az egyetemi negyed közelsége találkozási csomópont jelleget kölcsönöz. Kulturális kötődéseit az A38 Hajó, Budapest egyik legfőbb kortárs zenei bázisa is erősíti. – Ezek az érvek szólnak a park további fejlesztése mellett – tette hozzá Büki László.

Városgazdálkodási szakemberek olyan funkciókkal szeretnék a teret ellátni, amelyek lehetőséget adnak a fiataloknak és minden más korosztálynak a testmozgásra. A meglévő sportterület továbbfejlesztésével ezért egy speciális utcai szabadidősportokból álló komplexum alakulhat ki sportpályákkal, pingpongasztalokkal, street workout edző- és kültéri fittneszeszközökkel, valamint gördeszka- és falmászóhellyel. A részleteket illetően Büki László elmondta: a közösségi tér kiszolgáló funkcióit – mosdók, büfé, sportszerkölcsönző, parkőrhelyiség – egy külön épület látná el, amely egyúttal kerékpáros pihenőként és találkozóhelyként is működne.

A Fővárosi Önkormányzat 2014-ben indította el azt a hat hónapos intenzív egyeztetési, együttes tervezési folyamatot, amelyben a kerületi önkormányzatok és az érintett szereplők vettek részt. A tárgyalásokon a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban a Budapest területére eső uniós támogatásból megvalósítható fejlesztési elképzelésekről, projektek összegyűjtéséről, előkészítéséről volt szó. Újbuda Önkormányzata egyebek között a Goldman György tér fejlesztésére tett javaslatot, amely megvalósításával a jelenleginél szebb, jobb, a lakosokat kiszolgáló közösségi tér kialakítására kerülhetne sor.

Amennyiben a Fővárosi Önkormányzat az uniós támogatási lehetőségek függvényében befogadja és támogatja a tervet, Újbuda remélhetőleg néhány éven belül új, népszerű közparkkal bővülhet.

T. K.