Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Gyimesi hagyományőrzés a Fonóban

Újbuda   |   2017, január 24 - 11:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Gyimesi táncosok, zenészek előadásával ünnepelte a Magyar Kultúra napját a Fonó Budai Zeneház január 22-én. A program tánctanítással indult, majd gyimesi hagyományőrzők műsorát követően táncházzal zárult.

A Magyar Kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta meg a Himnuszt. A évfordulóról a Fonó Budai Zeneház is megemlékezett: táncoktatással és a gyimesi vendégekkel ünnepelték a jeles napot. A Fölszállott a páva első gyermek évadában fellépet a gyimesfelsőloki Kesice táncegyüttes, valamint André Csaba vezetésével gyimesi hagyományőrző táncosok. "A Kesice táncosai egyszerre gyermekien elbűvölők, és a táncuk szinte felnőttesen érett. … Repertoárjukon gyimesi hagyományos népi játékok is megtalálhatóak a gyimesi táncok mellett” – áll a Fonó honlapján. A zenéről Zerkula János gyimesközéploki prímás tanítványai - Vitos Eta és Antal András - gondoskodtak.

A gyimesi táncházat Sára Ferenc vezette. A táncos, koreográfus, zenész, a hagyományőrzők vezetője évekkel ezelőtt azért költözött Erdélybe, hogy maga is élje az ottaniak életét, magába szívja kultúrájukat. Mostanra szakértővé vált. Szerinte nehéz megmondani, hogy ki táncos, ki zenész, hiszen Gyimesben munka közben is énekelnek, a mulatságokon pedig táncolnak az emberek. A dalokat, mozdulatokat, lépéseket mindenki őseitől tanulja. Sára Ferenc szerint fontos, hogy ne a jól megkoreografált, színpadra tervezett produkciókon keresztül ismerjük meg a gyimesi táncokat.

Berecz István, a Fonó művészeti vezetője, a 2012-es Fölszállott a Páva szólótánc kategóriájának győztese is kiemelte a hagyományőrzés szerepét, ami miatt a jövőben is meghívnak autentikus táncosokat, zenészeket.

Hagyományőrző vendég volt Tankó Eszter (Eszti néni) gyimesi énekes is, aki még nagymamájától tanulta énekeit, amelyeket gondosan lejegyez, megőrizve azokat az utókornak.

H. S.