Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Gyermekjogok világnapja a BME-n

Újbuda   |   2019, november 22 - 10:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) valamint az UNICEF Magyarország közös programokkal várták a fiatalokat november 20-án.

A BME a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként csatlakozott az ENSZ Gyermekalapjának magyarországi szervezete által rendezett idei eseménysorozathoz a Gyermekjogok világnapja alkalmából. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a gyermekjogok érvényesülésére, a gyermekek véleményformálására.

Az ENSZ Közgyűlése 30 évvel ezelőtt fogadta ela Gyermekjogi Egyezményt, amelyet azóta 193 ország ratifikált, köztük Magyarország is 1990-ben. A megállapodás azt segíti elő, hogy mindenhol ugyanazokat a gyermekjogokat tartsák be. Az évfordulóra az UNICEF jelentést készített, amelyből kiderült: az elmúlt időszakban jelentősen javult a gyermekek helyzete a világban, azonban a legszegényebb, legsebezhetőbb helyzetben lévő fiatalok jogai még mindig sérülnek.

November 20-án a Műegyetemre érkező diákok rövid időre szimbolikusan átvették az egyetemi katedrát és hallatták a hangjukat. Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes kódolástechnikáról szóló előadásának kezdetén az UNICEF képviseletében a 11 éves Bálint a gyermekjogokról és azok jelentőségéről beszélt.

Mondanivalójukat nemcsak a több száz műegyetemista, hanem a köztük helyet foglaló 5 hátrányos helyzetű fiatal meghívott is elmélyülten hallgatta, akik ezt követően a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban olyan innovációkkal ismerkedhettek meg, mint például a 3D nyomtatás, az önvezető járművek, vagy a rádiófrekvenciás azonosítás.

forrás:bme.hu