Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Gyermek-egészségügyi központtal bővül Újbuda

Újbuda   |   2017, szeptember 25 - 21:55Nyomtatóbarát változatSend by email

1,9 milliárd forintból valósul meg a Gyermek-egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet Újbudán. Az új centrum az Egészséges Budapest Program részeként épül meg – erről tartottak sajtótájékoztatót a Fehérvári úti rendelőben szeptember 25-én.

 

Összesen tizenhét szakterületen közel százezer beteget látnak majd el évente az új gyermek-egészségügyi központban. A Szent Kristóf Szakrendelő szomszédságában található épületben kap helyet az ambuláns sebészet is, ahol évesente várhatóan 1500 beteget kezelnek majd. Az ingatlan felújítása és korszerűsítése az Egészséges Budapest Program részeként valósul meg, a felszerelések biztosítását az önkormányzat vállalta. Erről tartott sajtótájékoztatót Újbudán Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Simicskó István honvédelmi miniszter, Cserháti Péter miniszteri biztos, valamint Hoffmann Tamás polgármester.

- Az előző uniós ciklusban több mint 500 milliárd forint értékben sikerült a vidéki Magyarország ellátórendszerét megújítani, a következő etapban viszont kormányforrásokból kell a központi régió fejlesztéséről gondoskodnunk - jelentette be a sajtóeseményen Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. A politikus arra is kitért, hogy a tervek szerint a következő tíz évben több mint 700 milliárd forintot fordítanak az egészségügyi fejlesztésekre a közép-magyarországi régióban. Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, a kormány több, az egészségügy jövőjére kiterjedő döntést is meghozott a közelmúltban. A beruházások zöme a fekvőbeteg ellátást érinti - összesen 40 milliárd forint értékben -, már idén 21,7 milliárd forintot biztosítanak technológiai fejlesztésekre, több mint 18 milliárdot pedig tervezésekre. A járóbeteg-ellátó intézmények korszerűsítésére és fejlesztésére 2020-ig összesen 24 milliárdot szán a kormány, ennek nagyon fontos része az újbudai Gyermek-egészségügyi Központ létrehozása, amelyhez az állam 1,9 milliárd forinttal járul hozzá. Az államtitkár beszéde végén kiemelte: a következő hetek az egészségügyet érintő beruházásokról fognak szólni.

- Egy felelős kormánynak nem lehet más feladata és küldetése, minthogy az állampolgárait biztonságban tudja, védelmezze őket és segítse a boldogulásukat, amelynek egyik alapvető feltétele az egészség - fogalmazott Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője, aki maga is szorgalmazta a centrum mielőbbi elkészültét. A politikus a szakellátás fontosságára és hiánypótló szerepére is kitért. Nyomatékosította: a Svábhegyi Gyermekkórház 2007-es bezárásával, valamint a Budai Gyermekkórház kapacitásának csökkentésével a budai szakellátás igen súlyos hátrányt szenvedett el. A kis betegek gyógyítása többnyire a pesti oldalra hárul, az egyetlen budai intézmény, a Szent János Kórház befogadóképessége minimális, itt összesen 93 gyermeket tudnak ellátni. A most megvalósuló projekttel a gyermekkórházak is mentesülnek a teher egy része alól, hiszen a könnyebb eseteket Újbudán is el tudják majd látni, a családoknak csak súlyosabb problémák esetén kell a szakkórházak segítségét igénybe vennie. Simicskó István elmondta, jelenleg egy év alatt átlagosan 40 ezer gyermeket látnak el a kerületben, ez a szám az egészségügyi központ megvalósulása után több mint a duplájára, 100 ezerre is nőhet. Az egynapos sebészeten éves szinten összesen 1500 esettel kalkulálnak a szakemberek. A miniszter kitért arra is, hogy az egészségügy más területein is nagy változás előtt áll Újbuda. A Szent Imre Kórház újabb fejlesztéseken és bővüléseken esik át, a Sportkórház is a kerületben talált otthonra, valamint a tervezett szuperkórház is itt épül majd meg, ami szintén emeli majd az egészségügyi ellátás színvonalát.

Cserháti Péter, az EMMI Egészséges Budapest Program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa a projekt elemeit ismertette a megjelentekkel. Hangsúlyozta, a járóbeteg-szakellátás támogatásával a kórházak válláról is nagy terhet tudnak levenni, hiszen eddig a kevésbé súlyos, ambulánsan is megoldható eseteket, mint például a szürkehályog-műtéteket is ők látták el. A miniszteri biztos úgy látja, azért is különösen fontos a gyermek-egészségügyi központ a kerületben, mert ez a térség fejlődik a legdinamikusabban, a gyermek-, illetve a lakosságszám folyamatosan emelkedik, így a szakrendelő egyre több esetre számíthat a jövőben. – Újbuda a legkedvezőbb működési modellel állt elő, mivel azzal, hogy a már működő rendelőintézet mellé tervezték az új centrumot, a meglévő felszereléseket, a diagnosztikai labort felhasználva tudják optimalizálni a kapacitást. Az új intézményben kap majd helyet a védőnői körzet központja, a gyógyászati alapellátás és ügyelet is, így koncentráltan, egy helyen érhető el a gyermekellátás területéről minden, amit a lakosság a fekvőbeteg-ellátáson kívül igénybe vehet – közölte Cserháti Péter, aki szerint nem volt nehéz dönteni Újbuda gyermek-egészségügyi ellátására irányuló tervéről, hiszen a legkisebbek gyógyítása a térségben hiányt szenvedett. A miniszteri biztos véleménye szerint nagyon jól felépített és kidolgozott tervvel állt elő a kerület, amelyre a szakmai előkészületeket már meg is tették. – Szakértelemben eddig sem volt hiány az intézményben, de számos olyan területtel egészítik ki a rendelések számát, amely a globális egészségügyi ellátást szorgalmazza – fogalmazott a politikus, majd hozzátette: a rehabilitáció területén nagy előrelépést jelent majd a Dévény-módszer kialakítása, amely a korai problémák felismerésére, orvosolására helyezi a hangsúlyt. Ez a szakellátás sokkal könnyebben lesz elérhető a körzetben, és számos kisbabának segíthet megelőzni az egészségügyi gondokat.

- Újbuda a főváros legnagyobb lélekszámú városrésze, így alapvető, hogy az egészségügyi ellátás minél szélesebb spektrumon mozogjon. Egészségügyi koncepciónk nemcsak a gyógyításra, hanem a prevencióra is nagy hangsúlyt fektet. Szeretnénk, ha minél többen sportolnának minden korosztályban, e cél támogatására számtalan ösztönző programot és sportfejlesztést vittünk véghez. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor a megelőzés nem oldja meg a problémát, . Ezért dolgoztunk ki egy jól működő, hatékony egészségügyi ellátórendszert, amellyel a kerületi családok mindennapjait szeretnénk megkönnyíteni - mondta Hoffmann Tamás. Újbuda polgármestere kiemelte, a mostani bejelentést számos döntés előzte meg. A majdani Gyermek-egészségügyi Központ az egykori Fényes Elek Szakközépiskola épületében lesz, amely évekig üresen állt. Az ingatlan főváros tulajdonában volt, így a kerület elcserélte egy másikra azért, hogy az új centrum a már most is működő szakrendelő közvetlen közelében kapjon helyet. A polgármester elmondta, a szakmai előkészítés már régóta zajlik, tizenhét egészségügyi szakterületre van jogosultsága a szakrendelőnek, bizonyos rendelések már működnek is a kerület egyik-másik pontján. A kormány által biztosított összegből az épület korszerűsítése és az ingatlan felújítása valósul majd meg, a felszerelések biztosítását az önkormányzat vállalta magára.

Döntött a képviselő-testület
Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete szeptember 21-i ülésén egyhangúlag úgy határozott, hogy a tervezett Gyermek-egészségügyi Központ Kőrösy József utca 3. szám alatti telkét kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja. A napirendi pont tárgyalásakor Hoffmann Tamás polgármester hangsúlyozta, egy ilyen döntés meghozatalára kormányrendelet ad lehetőséget a helyhatóságoknak.
Amint az ismert, Újbuda Önkormányzata az Egészséges Budapest Program keretéből 1,9 milliárd forint támogatásban részesült a régóta tervezett Gyermek-egészségügyi Központ megvalósítására. Az előterjesztés szövegéből kiderült, hogy az egykori Fényes Elek Szakközépiskola épületének beépíthető szintterülete nagymértékben meghaladja a centrum mintegy 3500 négyzetméteres területigényét, amely így megközelítőleg 6000 négyzetméter beépítési tartalékkal rendelkezik. Előterjesztőként Hoffmann Tamás fontosnak tartotta, hogy a rendkívül jó adottságokkal rendelkező ingatlan hasznosítása minél hatékonyabb legyen, ezért célszerűnek vélte fenntartani további, például egészségügyi, egyéb intézményi vagy közösségi, kulturális közfunkciók ottani kialakításának későbbi lehetőségét, ezzel is biztosítva az önkormányzati vagyonnal való felelős és tudatos gazdálkodást.

A Szent Kristóf Szakrendelő már régóta készült az új beruházásra, és nem pusztán tervek szintjén, hanem szakmai előkészítési folyamatokon is átesett. A gyermekgyógyászat számos területét bővítették, ősszel a szolgáltatások köre még szélesebb spektrumon fog mozogni: a Petzvál József utcában működő gyermekpszichiátria és neurológia logopédiával, míg az Ezüstfenyő téren működő allergológia pulmonológiával, tüdőgyógyászattal egészül ki. Ezen szakrendelések is az új központban találják majd meg végleges helyüket.

Huszonegy milliárd forintot tesznek ki az Egészséges Budapest Program fejlesztései


– Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb – XII. kerületi (Hegyvidék) szakrendelő kialakítása.

Ennek részeként a járóbeteg-szakrendelő épület teljes építészeti felújítása, klimatizálása, energetikai korszerűsítése szerepel. E mellett folyamatos lesz a Szent János Kórház szakrendeléseinek ütemezett átköltöztetése a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb járóbeteg-szakrendelőibe. Mindehhez hozzátartozik a klinikai tömb diagnosztikai és terápiás eszközpark cseréje és fejlesztése (digitális RTG, ultrahang), a szakrendelők bútorzatának modernizálása, valamint az informatikai rendszer eszközparkjának korszerűsítése, beteghívó rendszer kiépítése. Minderre a kormányzat 9,4 milliárd forintot különít el.

– II. kerület Egészségügyi Szolgálat – integrált járóbeteg-szakellátás megvalósítása.

Mindez a II. kerületi Frankel Leó utcában új, többemeletes, korszerű szakrendelő épület lértehozását jelenti, külső telephelyek átköltöztetésével, az orvostechnikai eszközök modernizálásával, egynapos sebészet és kúraszerű ellátások fejlesztésével, illetve az informatikai rendszer eszközparkjának megújításával. A kormányzat a feladatokra 6,8 milliárd forintot szán.

– Újbudai Gyermek-egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet kialakítása

A program részeként a központ épületének teljes felújítása, átalakítása, a gyermekgyógyászati járóbeteg-szakellátás struktúrájának bővítése szerepel. A beruházás része az orvosszakmai berendezések beszerzése, az egynapos sebészet kialakítása, az informatikai eszközpark fejlesztése. A megvalósításra 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre.

– A Zuglói Egészségügyi Szolgálat orvostechnikai és informatikai fejlesztése

Ebben szerepel a Direkt digitális röntgentechnológia több telephelyen történő kiépítése és integrációja, a hozzákapcsolódó informatikai eszközök és hálózat korszerűsítése. A kormány 511 millió forintot különít el a célra.

– Misszió Egészségügyi Központ fejlesztése – Veresegyház

A fejlesztésben szerepel az egynapos sebészet és rehabilitációs nappali ellátás modernizálása új épületrész kialakításával, illetve rehabilitációt és ápolást segítő orvosi eszközök beszerzése is. Benne foglaltatik az épületgépészeti felújítás, a képalkotó digitális technológia bevezetése, az informatikai hálózat fejlesztése. A beruházásra 430 millió forint áll rendelkezésre.

– Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet korszerűsítése

Ez egy új épületrész építését és felszerelését, külső telephelyek integrációját, képalkotó diagnosztika és emlőszűrések fejlesztését, informatikai eszközök modernizálását jelenti. A munkálatokra 352 millió forint áll rendelkezésre.

– Kőbányai Egészségház eszközfejlesztése

Bajcsy-Zsilinszky Kórház egy korábbi kormányhatározatban foglaltak szerinti kialakítandó új szakrendelő orvostechnológiai és informatikai felszerelése, bútorzat beszerzése. A fejlesztésre 800 millió forint áll rendelkezésre.


Általános tervezési és beruházási céltartalék 1 milliárd forint. Összesen 21,1 milliárd.


Ütemezés:

2017.   273 848 452 forint

2018.   5 123 564 647 forint

2019.   9 222 637 523 forint

2020.   6 529 535 218 forint

K. A.