Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Gyerekek mellett is létezhet karrier

Újbuda   |   2016, február 17 - 11:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Házasság hetéhez kapcsolódó programot tartott február 11-én az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség családbarát munkacsoportja a Hadik Kávéházban. Az est vendégei olyan huszonéves párok voltak, akik fiatalon alapítottak családot és egyetértettek abban, hogy a család és a karrier összeegyeztethető.

A mások iránti elköteleződés minden korban igen nehéz döntés, ezért sokan nehezen vállalják ezt. - Azért szervezünk ilyen beszélgetéseket, hogy jó példával szolgáljunk a fiataloknak, hogy halljanak jó tapasztalatot, történetet, amiből inspirálódva akár ők is elkezdenek családalapításon gondolkodni és lépnek az elköteleződés felé – mondta Nacsa Lőrincz, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke.

Borbély Sarolt és Orsi Dezső szerint rengeteg előnye van annak, hogy ha az ember a húszas éveiben házasodik. Úgy vélik, a gyermekvállalásnak fáradságos oldala is a van a szépségen túl, ezért minél fiatalabb valaki, annál jobban bírja a szülői terheket. Példaként az éjszakai felkeléseket és a beteg gyermekek ápolását említették. Borbély Sarolt a biológiai óra ketyegését korábban kizárólag a fogantatásra és a szülésre értette, úgy érzi, nincs kihangsúlyozva eléggé, hogy a gyereket nem csak világra hozni, hanem (fel)nevelni is kell, ami szerinte akár egy közepesen nehéz fizikai munkával is felér.

Az este résztvevői és egyetértettek abban, hogy a család és a karrier összeegyeztethető. Fontosnak tartották kiemelni azt is, hogy a fiatalkori gyermekvállalásnál a nagyszülők is fiatalabbak és aktívabbak, segítségük ezért sokszor igencsak jól jöhet. Ezt vallja Király Nóra alpolgármester is, aki öt gyermeket nevel a család és a munka összehangolásával. - Szüleim nyugdíjasok, de nagyon aktívak és mindenre rávehetőek. Ha kell edzésre viszik a gyerekeket, tanulnak, sétálnak velük, etetik, fektetik őket – foglalta össze.

H.L.