Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. hétfő, Magdolna

Gerilla grill, vízisakk és kutyaitató a Gellért téren

Újbuda   |   2017, február 1 - 14:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Gellért Fürdő Dunába ömlő termálvizes csatornája mellett alakítottak ki grillezésre, beszélgetésre, sakkozásra alkalmas köztéri, közösségi teret egy egyetemi kurzus résztvevői. A BETON kurzus és workshop hallgatói Budapest talán egyik legvagányabb találkahelyét hozták létre.

Az első BETON kurzus és workshop 2011-ben indult - az S39 Hybrid Design Manufaktúra szervezésében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen - azzal a céllal, hogy a hallgatók elméletben, majd gyakorlatban is megismerkedjenek abeton kreatív felhasználási módjaival. A kurzuson eleinte csak a BME építész és egyéb mérnök szakos hallgatói vehettek részt, de az elmúlt években már forma- és bútortervezők, valamint képzőművészek is bekapcsolódtak a munkába. A különböző területekről érkező fiatalok inspirálják egymást, és minden évben izgalmas köztéri munkákkal zárják a szemesztert.

2015-ben a BETON résztvevői a Gellért tér alatt, a Budai alsó rakparton, a Szabadság-híd melletti rézsűs területen dolgoztak. Ez az a hely, ahol a Dunába folyik a Gellért Fürdő termálvize, és amolyan jacuzziként funkcionál. A diákok ezt a „kificcenést” nézték ki maguknak, és betonból kis padokat öntöttek, amelyekről nemcsak csodás kilátás nyílik, de a folyóval kapcsolatos érdekességeket is lehet olvasni rajtuk. Az előző szemeszterben a BETON kurzuson résztvevő mintegy 40 egyetemista ezt fejlesztette tovább a Valyo (Város és a Folyó) Csoport segítségével, munkájuk a KIFOLYÓ nevet kapta. A projekt legizgalmasabb, központi része a Gellért téri Gerilla Grill. Ez egy betonból készült Duna-parti sütögető hely, ahol a bátrabbak a város közepén, mégis a kíváncsi szemektől távol, közvetlenül a vízparton készíthetik el az ebédjüket. Akik a grillezés után több időt töltenének a szabadban, azok akár a vízisakk készlettel is játszhatnak. A BETON résztvevői a kutyásokra is gondoltak, a négylábúaknak kutyaitatót készítettek.

A Budai alsó rakpart Gellért tér alatti részét az autóforgalom miatt nehéz megközelíteni, ráadásul fentről takarásban van a grillező, ezért az egyetemisták jópofa jelzéseket készítettek „Kövesd a teknőst!” mottóval. Ugyancsak a közlekedést segíti a lenti sétányon található gázló, ahol végig lehet sétálni a parton, a kifolyó alatt, a városlakók által kialakított szikla-jacuzzihoz.

Újbuda