Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 4. hétfő, Ulrik

Gellért 100: évforduló a patinás fürdőben

Újbuda   |   2018, szeptember 10 - 14:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Száz éve, szeptemberben nyitotta meg kapuit a főváros egyik legszebb és azóta világhírűvé vált fürdője a Gellért. A centenárium alkalmára kétnapos fesztivált rendezett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

1918 szeptemberben nyilt meg a főváros egyik legszebb és azóta világhírnévre szert tett fürdője, a Gellért. A szecessziós stílusú épületet 1918-ban adták át, majd hullámfürdővel és pezsgőfürdővel bővült. Az 1927-ben használatba helyezett, eredeti hullámgép jelenleg is működik. A páratlan szépségben megmaradt férfi termálrészlegen a medencetér Zsolnay-pirogránit elemei, a faszerkezetű öltözőtér, valamint a színes ólomüveg bevilágítók most is régi fényükben tündökölnek. Czinege Szilvia, a fürdő értékesítési- és marketing igazgatója elmondta, hogy bár az épület valóban százéves, a Gellérthegy lábánál feltörő termálvizet évszázadok óta használták gyógyításra, fürdőzésre.

Az évfordulót fesztivállal ünnepelte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., az elmúlt időszak legszebb pillanatainak, különleges hangulatainak és történéseinek bemutatásával. A pár éve felfedezett családi fotóarchívumot, Pusztai Sándor korábbi úszómester hagyatékát, a fotográfus unokái adták oda a fürdőnek. A ’30-as években készült fényképekből állt össze a Miniszterek gatyában című kiállítás képanyaga, amely a kor leghíresebb politikusai mellett színészeket, írókat és külföldi hírességeket is bemutat fürdőzés közben. A Gellértben számos filmet, köztük hollywoodi produkciókat is forgattak. Az Én, a kém című akció-vígjátékot, amelynek egyik főszereplője Eddie Murphy volt, a fürdőző közönségnek is levetítették. A hangulatot tárlatvezetés és kellemes lounge muzsika fokozta a Gellért 100 rendezvényen, amelynek egyik attrakciója az öltözőkből kialakított szabadulószoba volt, ahol egy évszázadon átívelő időutazás keretében kellett megtalálni a kijutáshoz szükséges kulcsot. Végül a fesztivál csúcspontja a Budapest Bár koncertje volt a hullámmedence partján, ahol a hely hangulatához passzoló dalokból felépített előadással zárták a ünnepséget.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.