Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Gazdagrét 30 éve családias lakótelep

Újbuda   |   2014, szeptember 17 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A gazdagréti az ország legismertebb lakótelepei közé tartozik, mivel felnőttek közül szinte mindenki látott minimum egy epizódot a Szomszédok című, Gazdagréten játszódó, végtelen hosszú teleregényből. A lakótelep idén ünnepli 30 éves jubileumát, az első lakók 1984 márciusában költöztek a később elhíresült környékre. A területen volt római kori temető, Árpád kori falu, és bortermő vidék is.

Amikor 1983-ban a földgépek dolgozni kezdtek, a sárga altalajban sírhelyekre bukkantak Gazdagréten. Az ásatások során egy több mint 100 sírból álló római kori temetőt tártak fel és kő, tégla valamint földsírokra bukkantak a régészek. Az egykori temetőbe a IV. század közepétől az V. század végéig temetkeztek, amikor egy római kultúrát követő népcsoport élt Gazdagrét területén, akik a hun veszély elől menekülve vonultak a birodalom belső területei felé.

A feltárás során középkori leletek is kifordultak a földből, ezekből hamarosan összeállt a történelem újabb epizódja: Árpád kori település is működött ezen a helyen, amely végül a XV. században néptelenedett el. A XIX. századig a lakótelep területe a budai szőlővidékhez tartozott, amelyet a századvégi nagy filoxéra járvány pusztított el. A XX. század végén 1930-ban kezdett újra népesebbé válni a környék: ekkor nevezték el az első utat Gazdagréti útnak, amit azóta is ezen a néven ismer a lakosság. A tanács 1970-ben jelölte ki a területet lakótelep építésére, az aktuális ötéves tervből azonban kimaradt, így csak az 1978-as újratervezés után, '83-ban történt meg az első kapavágás, melynek eredményeként 5772 lakás épült meg Gazdagréten.

Miután beköltözhetővé váltak a házgyári lakások, megalakult a mai Újbuda TV őse, a Gazdagréti Közösségi Televízió, amely Magyarország első kábeltelevíziójaként vett részt a közösségformálásban. A TV szerepet játszott a közösségi életben, a lakók bármikor bemehettek a szerkesztőségbe és elmondhatták véleményüket, információkat adtak lakótársaiknak. A korabeli híradások is úgy számoltak be erről a nehézkes, de szép időszakról, mint egy nagy család életéről. Ez a család pedig olyan jól működött, hogy a Gazdagréti TV megkapta a Magyar Televízió Videószemléjének díját is. A helyi kábeltévé őskora egyúttal az aranykort is jelentette, a legtöbbször társadalmi munkában dolgozó, helyben lakó tévéseknek szenvedélyük és hobbijuk volt a televíziózás. - Egyre többen jönnek nekünk segíteni, főleg fiúk, akik élvezik, hogy beletanulhatnak a televíziós technikába. Olyan vállalkozó viszont még kevés van, aki elég bátor lenne a kamera előtti szerepléshez – nyilatkozta az MTV-nek a díj kapcsán készített beszámolóban a televízió akkori főszerkesztője, Modróczky Krisztina. A televízió pedig lassan olyan népszerű lett, hogy az elsőként megnyíló Törökugrató Általános Iskola ünnepi indulójában is megénekelte a Gazdagréti TV-t.

De nemcsak ez jelentette a lakótelep vonzerejét. A lakónegyed elhelyezkedése és kialakítása miatt Gazdagrét a főváros legszebb lakótelepének számított. Az ottani négyzetméterárak vetekednek a téglaépítésű lakásokéval, ami részben a környék különleges fekvésének köszönhető (a budai hegyek felől áramló légáramlatok frissen tartják a lakótelep levegőjét akkor is, amikor az egész város szmogfelhőbe burkolózik), részben pedig annak, hogy Gazdagréten jutott hely zöld felületeknek, parkoknak, játszótereknek is – mondta Farkas Zsolt helytörténész.

Hiába volt azonban ott a legjobb a levegő és épültek legszellősebben a házak, a beköltözéskor szinte élhetetlen volt a lakótelep. A nagy sietségben ugyanis a lakásátadások idejére nem alakult ki semmilyen infrastruktúra. Nem készültek el az utak, az óvodák, az iskolák és üzlet sem működött a környéken. Az első közért megnyitására két évet kellett várni, addig az ott élőknek a város más részébe kellett buszozniuk vásárolni. A közel 5800 lakásos hatalmas lakótelepen mindössze egyetlen telefonfülke volt, az is a legtávolabbi ponton, ezért a lakók emiatt is összefogtak. A tévében felhívták a figyelmet, hogy aki teheti még munkahelyén intézze el fontos telefonhívásait, de volt olyan lakó is, aki CB rádióját ajánlotta fel közösségi használatra, amennyiben mégis sürgős hívást kellene intézni.

A lakók példás együttműködésben segítették egymást: mivel a busz csak egy helyen állt meg a lakótelepen, az autósok felvették a velük egy utcában élő várakozókat. Televíziós felhívás buzdított arra is, hogy az üres üvegeket küldjék le a stúdióba, hogy azok árából technikai eszközöket vásárolhassanak a TV számára. A csatorna munkatársai a rendezvények lebonyolításában is segítséget nyújtottak, a képernyőn keresztül pedig a szomszédok segítették egymás beilleszkedését az újfajta lakótelepi életbe.

T.D. - ÚjbudaTV

Gazdagrét 30 éve családias lakótelep