Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Gasztronómia és irodalom a Hadikban

Újbuda   |   2016, március 24 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Először került terítékre a Hadik Irodalmi Szalonban a gasztronómia. Étkek, italok, nagyevők, borisszák, kocsmák és piacok világa elevenedett meg a legendás falak között március 23-án.

A márciusi Hadik Irodalmi Szalon meghívottjai hazánk legnépszerűbb és legelismertebb szakácsai közül kerültek ki, így a háziasszony Juhász Anna beszélgetőpartnerei Ugron Zsolna, Kárai Dávid ÍzHuszár, Gianni Annoni, és Mautner Zsófia voltak.

Mautner Zsófia az ízek és ételek szakértője, amikor utazik nem koncentrál mindig a helyi konyhára. - Enélkül is jól tudom magam érezni, persze a gasztronómiai világ megismerése fontos szempont. Ha úgy alakul, összekötöm a munkát a szabadságommal is. Bármilyen úti célt tűzök ki, tájékozódom előtte mi az, ami érdekes, felkutatom a helyi éttermeket, a piacot, megkeresem az ott bloggerező kollégát, vagy igyekszem kikérdezne egy helyi háziasszonyt. Ha már odaérek figyelek arra, hogy hová járnak a helyiek, milyenek az illatok. Ha például valahova angolul is ki van írva a menü, az nekem már tiltólistás, hiszen a turistákat célozták meg – mondta a gasztroblogger. Zsófia különösen a piacozást imádja, ahol rendszerint bevásárol a helyi specialitásokból. Néha csak sajtokat és zöldségeket vesz, máskor nyersanyagokat, amit aztán meg is főz a barátainak.

A Kolozsváron született írónő, Ugron Zsolna tizenegy éves korában települt át családjával Budapestre, ahol a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett a jog- és politikatudományok doktoraként. Gasztronómiai műsora, a Kastély a Kárpátokban a TV Paprika egyik legsikeresebb magyar gyártású műsora lett. Recepteskönyve Hét évszak címmel jelent meg 2013-ban. Az este során számos praktikát és főzési titkot megosztott a közönséggel.

Gianni Annoni 1994-ben jött Magyarországra, a Közgazdasági Egyetem ösztöndíjasaként. Az egyetem végeztével itt telepedett le, éttermet nyitott, dolgozott a televízióban, rádióban. Jelenleg is egy olasz étterem tulajdonosa, főzőiskolát vezet az Olasz Kulturális Intézetben és egy szakácskönyvet is kiadott. Az esten arról beszélt, hogyan látja a magyar konyhát itáliai szemmel.

Kárai Dávid az ízHuszár blog alapító szerkesztője és az ország legnépszerűbb receptoldalának és gasztro magazinjának, a Nosaltynak a lapigazgatója. A konyha iránti szerelme korán indult, már gyermekkorában babakonyhát kért karácsonyra, egyetemistaként pedig megállás nélkül kísérletezett a konyhában. Egy idő után már szabadidejében is folyton gasztroblogokat és magazinokat nézegetett, és főzött megállás nélkül.

K. A.