Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Galériaséta Csontváry nyomában

Újbuda   |   2019, október 29 - 10:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 25-én koszorúzással, kiállítás-megnyitóval és a szokásos galériasétával zárultak a Magyar Festészet Napja eseményei Újbudán.

A Kelenhegyi úti Műteremházban Molnár Gyula országgyűlési képviselő köszöntötte a koszorúzásra érkezőket. Beszédében kiemelte, milyen nagy jelentőséggel bír a 11. kerület múltjában és jelenében a magas kultúra támogatása. – Újbuda kiváló művészeket adott Magyarországnak, sőt az egész világnak, ezért is örülök annak, hogy az innen induló Magyar Festészet Napja országos rendezvénnyé nőtte ki magát – fogalmazott a képviselő.

Mészáros Géza festőművész felsorolta azokat az egykor a Gellért-hegyi Műteremházban élő művészeket, akik születésének vagy halálának kerek évfordulója volt az idén, és búcsút vett azoktól az alkotóktól, akik 2019-ben hunytak el. Nincs a világon olyan hatalmas múzeum, amely be tudná fogadni az elmúlt évszázadban a Műteremházban készült több ezer alkotást – hangsúlyozta Mészáros Géza. A megemlékezés végén Molnár Gyula és a Magyar Festészet Napja Alapítvány munkatársai koszorúzták meg az emlékhelyet.

Az Újbuda Galériában a síkplasztika több mint 30 hazai képviselőjének csoportos tárlatát nyitotta meg Sipos Orsolya és Sipos Endre. A visszatérő kiállítás célja az, hogy újra népszerűvé tegyék ezt az izgalmas alkotásokat eredményező műfajt.

A galériaséták a hagyományokhoz híven idén is a Szent Gellért térről indultak, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvósai utcai minikoncertekkel mutatták az irányt a következő állomásig. A Bartók 1 Galériában palesztin művészek alkotásait, a Próféta Galériában francia festők képeit nézhették meg a résztvevők. Az egyes helyszíneken Garami Gréta és Sipos Endre művészettörténész tanárok tájékoztatták mutatták be az adott galéria arculatát, illetve az éppen ott látható tárlatot. A Bartók Béla úton több kiállítást rendeztek az idén 100 éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar tiszteletére. A Bor és Kézműves Galériában Cédrus – Hommage a Csontváry címmel Borbás-Tóth Marica, Breszkovics Bernadett és Tóth Annamária Rita tárlatát, a MÚK Galériában pedig a Csontváry 100. című kiállítást nézhették meg szakvezetéssel az érdeklődők.

A fotóművészet híveit várta a K.A.S Galéria a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója új tagjainak képeivel. A Faur Zsófi Galériában Dóka Béla Studio Panindigan című tárlatát, a Moha Kávézó és Kultúrtérben a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium esti képzésű végzős festőinek munkáit tekinthették meg a séták résztvevői, a Godot Galériában pedig Nagy Kriszta műveivel ismerkedhettek.
A Gross Arnold Galéria a zenészként és könyveiről is ismert Rutkai Bori színes alkotásaival díszítette falait. A Karinthy Szalonban és a B32 Galériában az éppen kiállító művészek, Góra Orsolya, illetve Kontra Ágnes fogadták a látogatókat a Magyar Festészet Napja újbudai rendezvénysorozatának végén.

Újbuda