Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szerda, Erik, Alexandra

Fővárosi Közgyűlés: kormányzati támogatás közösségi közlekedésre

Újbuda   |   2014, december 3 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kilencmilliárdos forintos, közösségi közlekedésre irányuló kormányzati támogatás elfogadásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. A testület Budapest Integrált Területi Programját is elfogadta.

Kilencmilliárd forintos támogatást kap a főváros a kormánytól a közösségi közlekedés üzemeltetésére. A testület egyhangúlag fogadott el egy javaslatot annak a szerződnek a megkötéséről, amely a bővülő közösségi közlekedés üzemeltetése érdekében nyújtandó támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes szabályait rögzíti.
 kormányzati támogatás közösségi közlekedésre
Az ülésen Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy a 4-es metró üzemeltetése várhatóan 6-7 milliárd forintba kerül majd évente. Ellenzéki képviselők szerint a közlekedési költségvetésben húszmilliárd forintos hiány van, ezért további segítségre volna szükség.

Budapest Integrált Területi Programját (ITP) is elfogadta szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés. Az ITP olyan európai uniós fejlesztési tervezést segítő részdokumentum, amely a fővárosi és a kerületi adatszolgáltatás alapján nevesíti az elképzeléseket. Ezek között szerepel a Duna menti területek összehangolt fejlesztése, a barnamezős területek fejlesztése, a szociális városrehabilitáció, az intelligens közlekedés, az épületenergetikai fejlesztések, valamint a gazdaságélénkítési és a munkahely-teremtési projektcsomag.

A jövőkép a Duna közelségére, a partszakaszok tagoltságára, természeti adottságok és az épített örökség kihasználására, a gazdaság- és turizmusfejlesztés lehetőségeinek kiaknázására, a közlekedésben betöltött szerep erősítésére, valamint a hajózási feltételek javítására épít. Célul tűzi ki a szabadidős kínálat megújítását és bővítését, a barnamezős és alulhasznosított területek funkcióváltását, a partszakaszok és a város, valamint a szigetek kapcsolatának erősítését.

Budapesten mintegy 1250 hektárnyi olyan terület található, amely korábbi funkcióját elveszítette és barnamezősnek tekinthető.

Újbuda/MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Bartók-negyed lakossági fórum  

2022május1717:30
Tájékoztató és beszélgetés az önkormányzat fejlesztési terveiről 2030-ig.
Várjuk a véleményüket, részvételüket!

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.