Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

Fővárosi centrumkórház lett a Szent Imre

Újbuda   |   2021, január 11 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Centrumkórház lett a veszélyhelyzet idejére az újbudai Szent Imre Egyetemi Oktatókórház – derült ki a december 29-én megjelent Magyar Közlönyből.

Január 1-jétől három fővárosi centrumkórház alá szervezték át Budapest és Pest megye kórházi ellátásának jó részét, a kormányrendelet indoklása szerint „az állami egészségügyi ellátórendszer hatékonyabb működése, és ezáltal a koronavírus-világjárvány következtében megnövekedett egészségügyi feladatok eredményes ellátása érdekében”. A rendelet nem terjed ki a felsőoktatási intézmények klinikáira, valamint a honvédelmi egészségügyi szolgáltatókra. A jelen állás szerint február 8-áig tartó veszélyhelyzet idejére a Szent Imre mellett fővárosi centrumkórház lett a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (irányítása alá tartozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet, valamint a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet). A harmadik nagy központ az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, hozzá tartozik a Szent Margit Kórház, valamint a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház.

A Szent Imre Kórház irányítása alá nem soroltak be más intézményt.

Újbuda

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban a járvány első hullámától kezdve rendkívül szigorúnak tűnő, a lakosság és betegek érdekében hozott járványügyi intézkedéseket léptettek életbe. Ezek egyetlen célt szolgálnak: a kórházban lábadozók és az újbudai lakosok egészségének, életének megóvását.

A látogatási tilalom életben marad, de továbbra is van lehetőség indokolt esetekben a külön engedéllyel való látogatásra a megfelelő védőfelszerelés használatával. Engedéllyel lehetőség van a súlyos állapotú, végstádiumú betegek, a kiskorú betegek és a szülő nők melletti tartózkodásra egyaránt. A csomagküldési szabályok ugyancsak a már ismert keretek között maradnak. A beutalóval érkező betegeknek, a sürgősségi ellátásra szorulóknak és a kórház személyzetének hőmérséklet-ellenőrző kapukon kell áthaladniuk az intézménybe lépéskor.

A dolgozók oltása már január elején megkezdődött. A koronavírus elleni kétütemű oltás a másodikat követően gyakorlatilag 100 százalékos védettséget ad. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint a lakosság beoltását a következő fázisban kezdik meg. Első körben az idősebb, veszélyeztetettebb korosztály és a krónikus betegek kapnak védőoltást.

A Szent Imre Kórház is oltópontként működik mostantól. Az NNK által kijelölt protokoll szerinti sorrendben a kórház is szeretettel várja kedves területi ellátottait oltás céljából. Fontos információ, hogy mindenkinek a kijelölt oltópontokon kell megjelennie, ha előzetesen jelezte igényét a védőoltásra.