Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Fontos tudnivalók a kéményseprésről

Újbuda   |   2016, november 17 - 10:14Nyomtatóbarát változatSend by email

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatója a kéményseprésről.

– Ki sepri a kéményt?

A lakossági kéményseprést több megyében átvette a katasztrófavédelem. Ez nem azt jelenti, hogy tűzoltók ellenőrzik a kéményeket, a sormunkát változatlanul kéményseprő szakemberek végzik. Az újdonság az, hogy ahol a megyei jogú városok nem vállalták a feladatot, ott a katasztrófavédelem szervezésében valósul meg a kéményseprés.

– Mikor jön a kéményseprő?

A lakossági sormunka nincs összefüggésben a fűtési időszakkal. A kéményseprők ütemterv alapján érintik az egyes települések utcáit. Ez gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente történik meg.

– Mennyibe kerül a kéményseprés?

A lakossági sormunka ingyenes. Nemcsak ott, ahol a katasztrófavédelem végzi, hanem mindenhol. A kéményseprő 15 nappal a sormunka előtt a postaládába dob egy értesítőt. Ha a megadott időpontban nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új időpontot, amikor elvégezhető a sormunka. A harmadik, közösen egyeztetett időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat (körülbelül 500 forint), de nem készpénzben, hanem csekken vagy átutalással. Soha ne adjon készpénzt a katasztrófavédelem kéményseprőinek!

– Mi tartozik bele az ingyenes sormunkába?

A sormunka magába foglalja a kémény és az összekötő elem ellenőrzését, tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, illetve ahol elő van írva, ott a szén-monoxid-érzékelő működőképességének ellenőrzését is. A sormunkába nem tartozó munkákért, valamint a két sormunka között megrendelt kéményellenőrzésért fizetni kell.

– Hogyan lehet a szolgáltatást megrendelni?

Kéményseprés rendelhető a kötelező és ingyenes sormunkán túl is. Az ügyfélszolgálat telefonszáma: 1818, azon belül a 9-es, majd az 1-es menüpontot kell választani. Az ügyfélszolgálat hétfőnként 8.00–20.00 óráig, a többi hétköznapon 8.00–14.00 óráig érhető el. További információ a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon.

– Kint járt a kéményseprő, de nem tisztította ki a kéményt...

Előfordulhat, hogy a kémény állapota nem indokol tisztítást, olyan viszont nem történhet meg, hogy a kéményseprő semmilyen mérést nem végez a kémény ellenőrzése során. Ha ilyet tapasztalna, kérjük, jelezze ezt ügyfélszolgálatunkon. Ugyancsak jelezzék, ha a kéményseprő készpénzt fogadott el.

Újbuda